Na novom parkiralištu i punionica za elektro-automobile

Buduće parkiralište iza groblja ima pristup s Vodnjanske (N. LAZAREVIĆ)
Buduće parkiralište iza groblja ima pristup s Vodnjanske (N. LAZAREVIĆ)

Parkiralište iza mjesnog groblja u Fažani, čija je gradnja u tijeku, bit će kao rijetko koji punkt u Istri opremljen i punionicom električnih automobila, saznajemo od općinskog donačelnika Radomira Koraća. Potez Općine za takvom investicijom je logičan ako se zna da se na haubi popularnog "Daewoo Tica" Milovana i Nenada Devetaka iz Valbandona, preinačenog u električno vozilo, nalazi upravo grb Općine u znak potpore, ali i ako se zna da su Fažanu već posjećivali sudionici rallyja automobila na električni pogon.

Okupljalište Tesli

Parkiralište sa 114 parkirnih mjesta pod naplatom bit će i pod novom rasvjetom, a s obzirom na najavu da će biti opremljeno i električnom stanicom, ne samo da će rasteretiti ljeti pretrpana fažanska parkirališta, nego bi moglo postati okupljalište vlasnika "Tesli" i sličnih jurilica na proputovanju kroz Istru.

Pulska tvrtka Cesta izgradnju parkirališta s pristupom iz nedavno obnovljene Vodnjanske ceste, počela je u prosincu, a rok za dovršetak im je 90 kalendarskih dana od uvođenja u posao. Pritom Korać vjeruje da bi zahvati mogli biti gotovi za 20-ak dana. Cijena radova iznosi 1,15 milijuna kuna s obračunatim PDV-om, a projekt potpisuje Burić d.o.o. iz Pule.

Podsjetimo i da je rekonstrukcija Vodnjanske, što je također izvodila Cesta, tekla brže od planiranog, djelom i zbog dobrog vremena, da bi onda niske temperature odužile asfaltiranje sredinom siječnja kada se prema Peroju i Vodnjanu iz Fažane vozilo zaobilazno. Nakon toga su se na parkiralištu cestograditelji iz Pule mučili i s dosta kišnih dana, a s istim se problem nosi i tvrtka Kapeloto Beton iz Galižane koja gradi oborinsku kanalizaciju u obližnjoj ulici 1. maja.

Rješenje za oborinsku

U trup prometnice uz bivši Badel postavljaju se cijevi promjera od jednog metra!

- To je nastavak izgradnje oborinske odvodnje, još jedan kapitalni projekt. Postavljaju se cijevi "fi 1.000", a u donjem dijelu gradi se separator s ispustom u more. To se neminovno moralo učiniti s obzirom na probleme s oborinskom vodom, rekao je Korać. Radovi na odvodnji, koju je projektirao GPZ iz Rijeke, počeli su prvim danom veljače, a rok za izgradnju je 120 kalendarskih dana. No, donačelnik kaže da bi mogli biti gotovi već u prvoj polovici svibnja, a dotle je za stanare osiguran obilazni pristup kućama.

Dužina trase je 235 metara, od čega se 188 metara odnosi na oborinsku kanalizaciju, a ostatak na separator i izljevni kanal. Veliki promjer cijevi trebao bi biti garancija da će progutati silnu vodu s Vodnjanske i dalje koja za obilnih padalina prijeti nižim dijelovima naselja. Općinu će ova investicija koštati 1,53 milijuna kuna s PDV-om. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter