Na novoizgrađenom dijelu porečkog groblja novih 800 grobnih mjesta

Nakon dovršetka radova groblje je blagoslovio biskup Dražen Kutleša
Nakon dovršetka radova groblje je blagoslovio biskup Dražen Kutleša

Nedavno dovršenim proširenjem porečkog groblja, što je investicija od 4,25 milijuna kuna, podmirene su potrebe građana za idućih 20-ak godina. Novi dio groblja je nakon mise u tamošnjoj crkvici blagoslovio je pred brojnim župljanima porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, zajedno s porečkim župnikom Milanom Zgrablićem i suradnicima. Biskup je uz molitvu za vjernike poželio da novi dio groblja bude mjesto mira, nade i molitve.

Uvelike povećan kapacitet groblja

Investiciju je financirala porečka komunalna tvrtka Usluga, a usput je na sjevernoj strani rezerviran prostor za buduće proširenje groblja. Na novom dijelu povećan je kapacitet groblja za 676 grobnih mjesta i 68 grobnica i riješen je sustav navodnjavanja i javne rasvjete. Time će se zadovoljiti zahtjevi građana i postojeći standard usluga podići na višu razinu. Zajedno s novoizgrađenim dijelom porečko groblje sada ima ukupno 3.449 grobnih mjesta.

Prema podacima iz Usluge, novi dio prostire se na površini od 5.220 četvornih metara, od čega 2.300 otpada na grobna mjesta, a ostatak na staze obložene tlakovcem i zelene površine. Iskopano je 13.300 i nasuto još 8.100 prostornih metara materijala. Ugrađeno je više od tisuću kubika betona, 4.380 četvornih metara oplate te više od 50 tona armature. Investicija je obuhvatila i rekonstrukciju gradske prometnice koja vodi do istočnog ulaza novoizgrađenog dijela u dužini od 200 metara, sadnju čempresa uz sjeverni i istočni ogradni zid s vanjske strane te uređenje površine između sjevernog zida i glavne ceste. Radovi na novom dijelu izvedeni su na istočnoj strani u odnosu na postojeće groblje te svojom arhitektonskom vizurom i tehničkim rješenjima sada čine skladnu i funkcionalnu cjelinu. Posao je bio povjeren dvjema tvrtkama koje su se natječaj javile kao zajednica ponuditelja, a bile su to TGT-Adriatik iz Pule i Elektro-mont iz Samobora. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter