Na nogometnom tržištu najslabije zarađuju - Puljani


Proteklih se dana u pulskom prvoligašu uglavnom priča o dolascima novih igrača. O potencijalnim izlaznim transferima, pak, malo je govora, premda su i oni sastavni dio svakog prijelaznog roka, a ujedno i jedan od primarnih izvora financiranja profesionalnih nogometnih klubova. U slučaju Istre 1961 taj je segment vrlo diskutabilan, na što ukazuju retrospektive nekih ranijih godina u kojima su Puljani slabo tržili od prodaje vlastitih igrača. Sve je izglednije da ni ovo ljeto po tom pitanju neće biti iznimka.

Nakon što su osmorica igrača već napustila Istru 1961 zbog isteka ugovora (Lucio, Stepčić, Bouhna, Mišić, Iveša, Žižić), posudbe (Solomon) ili dogovorno bez odštete (Roce), jedini igrač čije se ime trenutno spominje u kontekstu mogućeg transfera je Mato Miloš. Naravno, već sutra ponudu može dobiti i netko drugi, ali Miloš je objektivno igrač za kojeg bi Puljani mogli uprihoditi najozbiljniju novčanu svotu. Tijekom prošle sezone dokazao se kao jedan od ponajboljih desnih bekova u Prvoj HNL, a svoj je životopis dodatno obogatio nastupom za nacionalnu selekciju na prijateljskom ogledu protiv Meksika u Los Angelesu. Riječ je o referencama koje su dobra podloga za unosan transfer. No, tada dolazimo do ključnog pitanja, koje glasi - što znači "unosan" transfer u kontekstu Istre 1961?

Uvodno treba naglasiti da je nogometno tržište vrlo kompleksan sustav. U današnje vrijeme tu se vrte basnoslovne cifre, svakodnevno odjekuju transferi s toliko "nula" da se čovjeku zavrti u glavi… Doduše, u Hrvatskoj se takvi odnosi odvijaju na znatno nižoj razini - izuzev Dinama i ponekad Hajduka, te u posljednje vrijeme Rijeke, višemilijunski transferi su nezabilježena pojava, kao i plaćanje odšteta pri angažmanu igrača. (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter