Na nekim oranicama kriju se vikendice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvodenje financijske discipline na tržištu, obrazovanje za obrtnicka zanimanja, sudjelovanje predstavnika Hrvatske obrtnicke komore u oblikovanju gospodarske politike, povecanje konkurentnosti obrtništva kroz pomoc u privlacenju novca iz fondova Europske unije te fleksibilnost korištenja radne snage neki su od zahtjeva obrtnika, o kojima je HOK vec upoznao aktualnu vlast, naveo je predsjednik županijske Obrtnicke komore Mario Paliska u srijedu u Puli na susretu obrtnika saborskim zastupnicima iz Istarske županije, kojih je na sastanku bilo šest, od ukupno deset.

Izrazio je zadovoljstvo osnivanjem Ministarstva poduzetništva i obrta. "Financijska kriza, ciji se utjecaj u Hrvatskoj osjeca od 2008. godine, ostavila je velike posljedice i na obrtništvo, a kako bi se ono oporavilo i bilo spremno za konkurenciju na zahtjevnom tržištu Europske unije, potrebno je riješiti goruce probleme poput rada na crno, omoguciti poticajno zakonodavstvo, utvrditi mjere kojima se poticu ulaganja te omoguciti olakšice za uvodenje sustava upravljanja kvalitetom i usuglašavanja s tehnickim normama EU-a", rekao je Paliska.

Sastanku su prisustvovali SDP-ovi zastupnici Ada Damjanac, Tanja Vrbat i Peda Grbin, Giovanni Sponza iz IDS-a, Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista te zastupnik Bošnjaka Nedžad Hodžic, a predstavnik Istarske županije bio je procelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damjanic. O poteškocama govorili su sami obrtnici.

"Cilj izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu mora biti sprjecavanje prodaje pojedincima koji manipuliraju zemljištem radi bogacenja, a legalizaciju poljoprivrednih objekata treba naplacivati po simbolicnoj cijeni", rekao je predsjednik Ceha poljodjelske komore Petar Jurkovic. Potrebno je napraviti reviziju poljoprivrednih zemljišta, odgovorila je Damjanac, jer pod krinkom takvih zemljišta ima mnogo nelegalne gradnje vikendica i to ce se pitanje morati rješavati u suradnji s inspekcijskim službama.

"Obrazovanje i gospodarstvo trebaju se bolje umrežiti, a jedinice lokalne samouprave moraju stipendirati ucenike obrtnickih zanimanja", istaknula je Vrbat. Govoreci o turizmu, navela je da su golf igrališta potrebna, ali trebaju biti u funkciji turizma, a ne špekulacija sa zemljištem. "Prijevoznici u Istarskoj županiji nalaze se u neravnopravnom položaju jer jedini dozvoljeni pravac za teretna vozila koji povezuje Istru i ostatak Hrvatske prolazi kroz tunel Ucku", upozorio je predsjednik Ceha prijevoznika Mario Crnkovic. Naplata prolaska teretnih vozila kroz tunel predstavlja im veliko opterecenje.

"Nekad su obrtnici placali paušalni godišnji iznos državi, a sve ostalo što su zaradili bilo je neoporezivo, cime su bili stimulirani da ostvare što veci promet", naveo je predsjednik Ceha uslužnih djelatnosti komore Robert Buzdakin, pitajuci može li se ponovno svim obrtnickim djelatnostima omoguciti paušalno placanje poreza na dohodak. Grbin mu je odgovorio da se to nece uvesti jer je to protuustavno.

"Nacini dobivanja novca EU-a zahtijevaju velik posao koji ce biti izazov za Hrvatsku i obrtnike, a potrebno je i stvaranje uvjeta za povezivanje turizma s poljoprivredom", rekao je Sponza. Tireli je pak istaknula da obrtništvu nedostaje dugorocna strategija razvoja. (P. LUKEŽ)

Broj obrta u stalnom padu

Posljednjeg dana sijecnja u Istarskoj su županiji, prema podacima županijske Obrtnicke komore, bila registrirana 7.994 obrta, a od tog broja 724 obrta rade sezonski. Pocetkom 2008. godine bilo je pak registrirano 9.107 obrta i njihov je broj do danas stalno u opadanju. Ukupno zaposlenih u obrtima pocetkom 2007. bilo je 18.710, a pocetkom sijecnja ove godine 14.788. Insolventnih je pak istarskih obrta i slobodnih zanimanja 30. rujna lani bilo ukupno 2.654, s ukupno 511,375 milijuna kuna nepodmirenih potraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter