Na natječaj MORH-a nije se javio ni jedan liječnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo obrane (MORH) cijelu je prošlu godinu imalo otvoren natječaj za zapošljavanje liječnika u vojsci, no na taj se natječaj nije javio ni jedan liječnik, kazala je danas zamjenica ministra obrane Višnja Tafra na sjednici saborskog Odbora za obranu, na kojem se raspravljalo o izvješću o stanju Oružanih snaga RH u prošloj godini.

Tafra je to rekla odgovarajući na pitanje Josipa Đakića (HDZ), kojega je zanimalo koliko je vojnika potpisalo treći ugovor i je li razlog nepotpisivanja činjenica da zbog nedostatka liječnika u vojsci vojnici nisu obavili sistematski pregled. Izvijestila je da je u izradi novi pravilnik, koji će omogućiti stimulativne dodatke na plaću liječnicima.

Za razliku od liječnika, na natječaje za radna mjesta običnih vojnika javilo se čak 250 osoba s visokom stručnom spremom, što Tafra smatra posljedicom visoke nezaposlenosti. Na služenje dragovoljnog vojnog roka prijavilo se 11.000 osoba, no zbog ograničenja ih je primljeno svega 674, kazala je.

Tafra je rekla i da je, unatoč smanjenju izdvajanja za vojsku u godini konsolidacije, održana razina koja omogućava ispunjavanje zadaća te da temeljne misije nisu bile ugrožene. Naglasila je da MORH iduće godine čeka novo smanjenje proračuna, što je, kaže, doznala "na sastanku kod ministra Linića koji nas je upoznao s teškim stanjem proračuna".

Navela je i podatke o prosječnoj godišnjoj spremnosti tehnike, koja je kod oklopnih vozila iznosila 60 posto, kod tenkova 30 posto, a kod borbenih aviona MiG-21 31,6 posto. Kod novijih helikoptera Mi-171š ispravnost je tijekom 2012. bila na 64 posto, a kod starijih Mi-8 49 posto. Brodovi Obalne straže imali su ispravnost od 43 posto, a oni flote Hrvatske ratne mornarice 74 posto.

Vanjski i oporbeni članovi Odbora stanje u obrambenom sustavu smatraju lošim, za što krive nedostatak novca.

"Stanje tehnike dugoročno je neodrživo, što se vidi iz toga da od 790 nebojnih vozila koje imaju Oružane snage, za čak 670 njih proizvođači više ne postoje", rekao je predsjednik Odbora Tomislav Ivić (HDZ).

Umirovljeni general Tomo Medved nezadovoljan je, pak, što se za poboljšanje uvjeta života vojnika u 2012. potrošio 21 milijun kuna, a za nabavu informatičke opreme 69 milijuna.

Na pitanje SDP-ovke Dunje Špoljar ima li Hrvatska generalicu ili ne, Tafra je odgovorila da je "Hrvatskoj ukazana čast da jedna pripadnica Oružanih snaga preuzme visoku dužnost u rangu generala u misiji ISAF, zbog čega će dobiti privremeni čin brigadne generalice".

"Sada nijedna pripadnica nema uvjete za promaknuće u generalski čin, ali za pretpostaviti je da će sudjelovanje u ovoj misiji i obnašanje te dužnosti omogućiti da bude promaknuta u generalicu", rekla je Tafra.

Mediji su ovih dana izvijestili da će prva hrvatska generalica biti brigadirka Gordana Garašić, za koju je prijedlog dodjeljivanja privremenog generalskog čina već poslan predsjedniku Republike na potpis. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter