Na naplatu došao kredit za plinofikaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plinara je u protekloj godini ostvarila minus od 1,45 milijuna kuna, što predstavlja povecanje iznosa ukupnih rashoda, a u odnosu na godinu dana ranije place su rasle. Direktor Dean Kocijancic u izvještaju pojašnjava da su tri osnovna razloga stvaranju gubitka - povecani trošak amortizacije osnovnih sredstava, povecani troškovi održavanja i povecani troškovi placa.

U poslovanju Plinare u protekloj godini evidentno je povecanje proizvodnje gradskog plina, ali i smanjenje distribucije isparenog plina zbog prelaska potrošaca na prirodni plin. Takoder, zabilježeno je povecanje distribucije prirodnog plina. Medutim, pravi razlog minusa Plinare je povecanje rate kreditnog zaduženja, zbog projekta plinofikacije Pule. Povecanje tog iznosa za cetiri milijuna kuna u odnosu na godinu ranije poništilo je sav dobitak 1,3 milijuna, ostvaren od ukupne zarade prodajom plina, kada se zbroji onaj gradski i prirodni.

Plinara se lani intenzivno pripremala za prihvat prvih kolicina prirodnog plina iz Jadrana te okoncala izgradnju prstena nove plinovodne mreže. Takoder, zapoceta je plinofikacija naselja Veruda Porat, Zlatne stijene, Monte Giro i Pješcana Uvala.

U izvještaju se vidi da najvišu placu nakon direktora ima rukovoditelj odjela, 8.943 kune, dok su najniže place cistacica - 3.879 kuna.

Tvrtka Kaštijun prošlu je godinu završila s gubitkom od 1,6 milijuna kuna, dok je za isto razdoblje ostvarila ukupni prihod od 65.287 kuna. U izvještaju o poslovanju obrazlaže se da je društvo poslovalo s gubitkom jer je u fazi pripremnih radnji za pocetak rada buduceg županijskog centra za gospodarenje otpadom te ne ostvaruje poslovne prihode, osim 1.104 kune koje se odnose na otkup natjecajne dokumentacije, što je na kraju rezultiralo i negativnim rezultatom poslovanja. Kao redovna djelatnost društva navodi se gospodarenje otpadom.

Direktorica Vesna Dukic u izvještaju podsjeca da je društvo osnovano 2007. godine, a osnivaci su Grad Pula s 51 posto udjela i Istarska županija s 49 posto. Aktivnosti tvrtke bile su vezane uz postupak izdavanja lokacijske dozvole za buduci centar te završetak natjecajne dokumentacije za sufinanciranje centra iz predpristupnih fondova Europske unije. Takoder, tvrtka je kao krajnji korisnik projekta pripremila i nacrte natjecajne dokumentacije za ugovore vezane uz odnose s javnošcu, tehnicku pomoc te strucni nadzor radova, kao i dokumentaciju za dobivanje kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Tijekom prošle godine potrošili su 312.205 kuna za nabavu namještaja, racunalnog softvera i druge opreme te za strucno-tehnicku dokumentaciju vezanu uz izgradnju buduceg centra.

U izvještaju se navodi da su lani imali pet zaposlenika, jednog više nego godinu ranije. Svim zaposlenicima, izuzev direktorice, place su rasle pa je tako rukovoditelj odjela za razvoj i investicije lani primao 9.638 kuna ili 345 više nego godinu ranije. Placa je najviše porasla strucnom suradniku, koji je u 2009. godini dobivao 5.800 kuna, 800 kuna više nego 2008. Poslovna tajnica društva imala je placu od 4.478 kuna, odnosno 311 više nego godinu ranije.


Podijeli: Facebook Twiter