Na Muzilu golf igralište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklih tjedan dana pulski gradonacelnik Boris Miletic donio je 17 akata od kojih, kako je istaknuo na konferenciji za novinare u cetvrtak, medu najznacajnije spadaju smjernice i zahtjevi vezani uz izmjene i dopune Prostornog plana uredenja Grada Pule, odnosno Prostornog plana Istarske županije.

Pet smjernica dostavljeno je izradivacu pulskog PPU-a, Urbisu 72, a odnose se na Muzil, sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda, zonu za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, Bunarinu te kriterije za eventualna daljnja širenja gradevinskih podrucja. Muzil bi dijelom bio sportsko-rekreacijska zona s igralištem za golf, za koje se u županijskom prostornom planu istice da je od državne važnosti, dok bi drugi dio bio namijenjen razvoju naselja.

Kaštijun, kao županijski centar za gospodarenje otpadom, i Bunarina uskladuju se sa županijskim planom kao dokumentom višeg reda, dok smjernica kriterija za daljnja gradevinska proširenja sadrži niz zakonskih odredbi o vodozaštitnom pojasu te odredbe resornih ministarstava koja skrbe o poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Prednost urbanizacije imat ce zone koje su u blizini vec urbaniziranog podrucja. Tako ce se, prema rijecima gradonacelnika, razmatrati i bespravni objekti u zoni Monte Turko, ali samo oni koji ispunjavaju minimalne navedene kriterije.

Od zahtjeva upucenih u postupak izmjene i dopune županijskog PP-a Grad traži omogucavanje širenja naselja s obzirom na povecanje broja stanovnika (67.435) u Puli. Takoder, zahtijeva se preispitivanje granice pomorskog dobra na podrucju Pule, kao i neutvrdivanje maksimalnog broja vezova u marinama na pojedinim lokacijama, u što spadaju i najnoviji zahtjevi tvrtki Puntižele i Brijuni rivijere.

Od ostalih akata valja istaknuti odluke o usvajanju planova pozivanja i aktiviranja Zapovjedništva civilne zaštite i Stožera zaštite i spašavanja Pule te prijenos ovlaštenja na Herculaneu u provodenju nabave kontejnera za selektivno prikupljanje otpada. Valja istaknuti i akt kojim ce se dodjeljivati uporaba poslovnog prostora na Kapitolinskom trgu 1, bivša galerija Milotic. Nakon dva natjecaja odluceno je da ce se prostor dodijeliti na upotrebu nakon javnog poziva predstavljanja kulturnih programa, koje ce ocjenjivati strucno povjerenstvo, te temeljem toga odluciti o dodjeljivanju prostora.


Podijeli: Facebook Twiter