Na motovunskom kanalu otvoren bike-point

Iva Jeletić Prodan na najopremljenijem hrvatskom bike-pointu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Iva Jeletić Prodan na najopremljenijem hrvatskom bike-pointu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Kako je Motovun sve popularnija biciklistička destinacija, u ovdašnjoj Turističkoj zajednici posljednjih su se godina opredijelili i za razvijanje infrastrukture za bike-turizam. Prvi korak bilo je formiranje tri biciklističke staze, sve tri podatne i za pješačke ture, koje prolaze svaka drugim živopisnim predjelom Motovunštine, a živopisna su im i imena. Staza Voćni put prolazi voćem bogatom Kaldirštinom, Stara ferata vodi po trasi negdašnje pruge Parenzane, dok staza Veli Jože vodi od Motovuna do Brkača i obiluje dojmljivim pejzažnim vizurama.

Drugi korak u pružanju usluge biciklistima koji dolaze na Motovunštinu, ili njome samo prolaze otvaranje je upravo dovršenog bike-pointa, svojevrsne samoposlužne servisne postaje izgrađene na motovunskom Kanalu, odmah pokraj mjesne ambulante, gdje je i polazna točka za sve tri biciklističke staze.

Novouređeni motovunski bike-point projekt je vrijedan ukupno 90.000 kuna, od čega je 10.000 kuna TZ Motovun dobila na natječaju Hrvatske turističke zajednice, Turistička zajednica Istarske županije donirala je 7.500 kuna, vlastitih sredstava uloženo je tridesetak tisuća kuna, s još toliko pomogla je i općina, a ostatak je namaknut kroz popuste dobavljača i montažera opreme, tvrtke Uljanik Tesu Elektronika.

-Naš novi bike-point trenutačno je najmoderniji i najopremljeniji u Hrvatskoj, a to posebno veseli jer je Motovun kao turističko odredište svake godine sve posjećeniji, ističe direktorica TZ Motovun Iva Jeletić Prodan.

Što sve biciklist-turist na ovoj postaji može naći i koristiti? Ako ima tehničkih problema ili ako mu je pukla guma, tu može naći servisni kit odnosno opremu za popravak, kao i pumpu za gume. Može napuniti akumulator električnog bicikla, a na "pametnoj klupi" može napuniti i svoj mobitel ili tablet. Za to vrijeme na info-panelu može proučiti trase biciklističkih staza u široj okolici. Bike-pont je opremljen solarnim panelom, pa je energetski neovisan, te led-rasvjetom pa se može koristiti i po mraku. Od opreme još nedostaju, ali to će biti riješeno do proljeća, nadzorne kamere spojene na internet, kojima će se pratiti učinkovitost uređaja na bike-pointu, prikupljati podaci o posjećenosti i korištenju, o utrošku energije i napunjenosti uređaja, i slično.

- Ovom potpuno ekološkom i samoodrživom servisnom postajom za bicikle želimo u predstojećoj turističko sezoni pružiti bolju podršku aktivnim turistima te ponuditi im veću sigurnost i komoditet na terenu, rekla nam je također Iva Jeletić Prodan, najavljujući kako se sljedeće godine ponuda cikloturizma planira poboljšati još i uređenjem odmorišta s vidikovcima na sve tri biciklističke staze. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter