Na motovunskom IstraTreku očekuje se 600 natjecatelja

Alen Paliska i Ivana Jeletić Prodan najavili su subotnju utrku u Motovunu
Alen Paliska i Ivana Jeletić Prodan najavili su subotnju utrku u Motovunu

Motovun će u subotu 4. veljače biti domaćin tradicionalne treking utrke Compressport IstraTrek, koju već dvanaestu godinu za redom, svaki put u drugom istarskom mjestu, organizira labinski Sportsko-rekreacijski klub Alba. Program utrke predstavili su na konferenciji za novinare u utorak u Motovunu tajnik SRK Alba Alen Paliska i direktorica motovunske Turističke zajednice Iva Jeletić Prodan. Utrka se boduje za Hrvatsku Treking ligu i novoosnovani Istarski Treking Kup, a za nju se prijavilo više od 600 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Velike Britanije, što je apsolutni rekord IstraTreka. Za usporedbu, na prvom IstraTreku održanom 2006. godine sudjelovalo je tek 11 natjecatelja.

Tri kategorije

U ovakvim treking utrkama natjecatelji prolaze stazu pronalaženjem kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa, pa se pravci njihova kretanja ne mogu znati unaprijed, kao ni udaljenost koju će prijeći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena već oni sami biraju svoj put. Ova će se utrka održati u tri natjecateljske kategorije različite težine, budući da se raspon sposobnosti natjecatelja kreće od potpunih rekreativaca pa do vrhunskih trkača.

Predviđena staza za najkraću, Active kategoriju, je 13 kilometara, srednja Challenger će biti duga oko 26 kilometara, a najodvažniji će se natjecati u zahtjevnoj Marathon kategoriji dugoj više od 45 kilometara uz veliku visinsku razliku. Trasa utrke prostire se od Motovuna prema jugu, ali točan raspored kontrolnih točaka drži se u tajnosti do trenutka službenih prijava za utrku u petak navečer, kada će biti objavljen i na web-stranicama SRK Alba. Organizatori su zasad mogli reći jedino da će se na stazi naći strma brda, blatne doline, orijentacijski vrlo zahtjevne ravnice, stari gradići, neprohodna makija, znači sve ono što tvori vrhunski treking doživljaj.

Poziv publici

Program utrke Compressport IstraTrek počinje već u petak popodne kad u hotelu Kaštel u Motovunu počinju prijave, start najduže Marathon utrke zakazan je za subotu u 9 sati, a masovni start Active i Challenger kategorije planiran je za subotu u 10 sati s gradskog trga. SRK Alba i Turistička zajednica Motovuna pozivaju sve zainteresirane da u subotu dođu u Motovun podržati trkače, kako na startu i cilju, tako i diljem cijele staze. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter