Na moru u 2012. smrtno stradalo 17 ljudi

U prošloj godini više od 50 puta moralo se intervenirati zbog nasukavanja (M. ANGELINI)
U prošloj godini više od 50 puta moralo se intervenirati zbog nasukavanja (M. ANGELINI)

U prošloj godini u 365 akcija na moru spašeno je 825 osoba i 167 plovila, izvještava Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci tijekom 2012. godine koordinirala je 365 akcija spašavanja.

U pomorskim je nesrećama, nažalost, smrtno stradalo 17 ljudi, ozlijeđene su 42 osobe, a nestale četiri. S trgovačkog broda Galia nestao je pomorac Borivoje Kitarović, u Hvarskom kanalu na gumenjaku njemački državljanin Felix Lehman, kod Krka također u gumenjaku Križan Pezer te s kruzera u ZERP-u državljanin Paname.

Najviše akcija spašavanja je očekivano bilo u ljetnim mjesecima, a spašavane osobe su uglavnom strani državljani na plovilima u čarteru ili pod stranom zastavom. Čak 78 puta se interveniralo zbog kvarova motora na plovilima te zbog nestanka goriva, dok je u 53 slučaja bilo potrebno pružanje medicinske pomoći.

Dogodilo se i 51 nasukavanje, 12 sudara na moru, sedam požara na plovilima i 10 potonuća.

Protekle godine izgubljeno je 10, a oštećeno 50 plovila. Kupače se spašavalo 20, daskaše 11 te ronioce 18 puta.

- Statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, veliki broj nezgoda događa i zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti plovila i nepropisnog ponašanja članova posade te se svim nautičarima, osim redovitog slušanja vremenske prognoze, preporuča i povremena obnova stečenih znanja te usklađivanje plovidbe sa svojim nautičkim znanjima, poručuju iz Ministarstva.

Ono što se iz podataka može iščitati jest da se na moru događa sve manje teških nesreća. U 2011. je, naime, spašeno više osoba (876) nego lani, bilo je i više smrtno stradalih (20), dok su 2010. spašena 944 ljudska života, a poginule su 24 osobe. (B. Ž.)

 


Podijeli: Facebook Twiter