Na moru spašavali četiri osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječka Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru je u petak i subotu spašavala osobe i plovila na u istarskom akvatoriju u nekoliko navrata u Rovinju i Červar Portu, a na splitskom području je evidentiran požar i potonuće jedrilice tijekom boravka u kaštelanskoj marini.

Naime, u petak u 18.50 sati zaprimljena je dojava o nasukavanju brodice u uvali Cuvi u Rovinju. Službenici Lučke ispostave Rovinj po dolasku na poziciju nesreće evakuirali su dvije osobe slovenskog državljanstva sa nasukane brodice te ih preveli na sigurno. Slovenci su neozlijeđeni u nesreći i odbili su ponuđenu intervenciju Hitne medicinske pomoći, čime je ova akcija uspješno okončana. Nešto kasnije u 21 sat zaprimljen je poziv u pomoć od očevidaca koji su uočili osobu u moru koja se drži za splav i ne može isplivati na obalu, ispred Porta Červar nedaleko Poreča. Obaviješteni su službenici Lučke ispostave Poreč koji su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dojavljenoj poziciji. No u 21.20 sati je dojavljeno da se kupač 33-godišnji hrvatski državljanin M. K. ipak uspio samostalno domoći obale, srećom bez ozljeda, čime je ova akcija okončana. Tijekom utvrđivanja tijeka događaja utvrđeno je da je kupač u moru na oko 70 metara od obale, zbog visokih valova, izgubio nadzor nad splavi te je imao poteškoća prilikom pokušaja plivanja do obale. U subotu u Rovinju u 10 sati je 62-godišnja hrvatska državljanka V. H. pri prelasku sa broda na rovinjsku rivu pala između broda i rive prilikom čega je ozlijedila potkoljenicu, a djelatnici rovinjske Hitne pomoći su prebacili ženu u pulsku Opću bolnicu na liječenje.

Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru je u subotu u 11.40 sati zaprimila dojava o požaru na plovilu u splitskom akvatoriju, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split, koji su odmah po dojavi isplovili prema poziciji nesreće, marina Kaštela, kamo su istovremeno upućena pomorska postrojba Javne vatrogasne postrojbe Split. Dolaskom na poziciju nesreće službenici splitske kapetanije su utvrdili da je plovilo napušteno i da nema stradalih te da je motornu jahtu „Lavsa“, pod hrvatskom zastavom, požar zahvatio tijekom boravka na vezu u kaštelanskoj marini, odakle je odtegljena vatrogasnim plovilom izvan marine, gdje je nastavljeno gašenje požara. Odmah nakon što su vatrogasci ugasili požar, u 12.40 sati, očevid i istragu o uzrocima požara pokrenuli su službenici Lučke kapetanije Split u suradnji sa Pomorskom policijom Split. Utvrđeno je kako je opožarena jahta 13,5 metara dužine, pogonjena brodskim pogonskim strojne snage 39 kW u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, koja je obaviještena o nesreći. Točan uzrok požara tijekom subote nije utvrđen, a motorna jahta je zbog težine oštećenja uzrokovanog požarom u 14.30 sati potonula. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora, potonulo plovilo ne predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe drugim sudionicima u pomorskom prometu, a pozicija potonuća osigurana je od eventualnog onečišćenja mora istjecanjem pogonskoga goriva tipa diesel, kojega je u brodskom spremniku preostalo oko 200 litara. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter