Na Monte Turcu gradi se punom parom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ocekivanju Vladine uredbe o naknadi koju trebaju platiti gradani da bi mogli legalizirati nezakonito izgradene zgrade, Grad Pula intenzivno se pripremao. Tako je prošlog tjedna, prije nego što je Hrvatska vlada donijela uredbu, održan sastanak nadležnih odjela, i to za prostorno uredenje i gradnju, komunalni sustav i imovinu te financije.

Procelnik za prostorno uredenje Giordano Škuflic iznio je pritom novosti koje donosi nova uredba, prvenstveno vezane uz ulogu jedinica lokalne samouprave te odredivanje naknade za legalizaciju u domeni jedinica lokalne samouprave. Kako saznajemo od procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, iduceg mjeseca, tocnije 15. rujna, u Zagrebu ce se održati i seminar na tu temu pa ce sve biti jasnije.

Ljudima ce biti u interesu da se sami jave

Prhat smatra da je u ovom trenutku najvažnije dojaviti svim zainteresiranim osobama, i to na nekoliko nacina, da predaju svoje  zahtjeve za legalizaciju. Prije svega, bit ce objavljen javni poziv za podnošenje prijava, a Grad ce zatražiti podatke od gradevinske inspekcije i  putem mjesnih odbora pokušati organizirati prijavljivanje.

- Vjerujem da je to ljudima u interesu i da ce se sami prijavljivati, rekao nam je Prhat.

Ustvrdio je da je cilj prikupiti što više podataka, odnosno obuhvatiti što tocnije stanje na terenu da bi se poslije moglo vidjeti što se može legalizirati, a što ipak ne. Dodao je nije samo stvar gradevina na Monte Turcu jer ih u gradu ima još. Na upit je li Grad vec izradivao racunicu koliko bi gradani trebali platiti legalizaciju i što bi to znacilo za Grad, procelnik Prhat kaže da jedinice lokalne samouprave, osim Vladine uredbe, moraju donijeti i odluku o vlastitim naknadama, što Pula još nije napravila jer taj proces tek slijedi.



- Prepušteno je jedinicama lokalne samouprave da same odrede svoje naknade, a one ce, pak, ovisiti o zoni gdje se gradilo, o atraktivnosti položaja, o utjecaju bespravne gradevine na okoliš i što ta gradnja donosi gradu. Nama taj proces tek slijedi i cinjenica je da cemo se tom problematikom tek poceti sve aktivnije baviti, ustvrdio je Prhat te ponovio da je važno znati da je rok do kada je objekt trebao biti izgraden da bi mogao biti legaliziran 30. studenog 2009., a rok za legalizaciju je kraj 2012.

Bez obzira što je proces legalizacije tek poceo, stanovnici najpoznatijeg pulskog bespravno izgradenog naselja Monte Turco su spremni. Pripreme su poceli vec u svibnju, odmah nakon što je Vlada prvi put objavila prijedlog zakona kojim ce se omoguciti bespravna gradnja.

Jozo Tipuric, predsjednik tamošnje udruge gradana Komunal - Monte Turco Pula, kazao nam je da ih ocekuje puno posla, no da su zadovoljni odlukom o legalizaciji. Napomenuo je da ne zna sve detalje o procesu legalizacije buduci da još nisu dobili nikakve naputke ili pozive. Veli da ce se najvjerojatnije sljedeci tjedan sastati s nadležnima u Gradu da bi utvrdili "strategiju" za daljnje korake koje mještani trebaju poduzeti.

- Zasad je sigurno da cemo pozvati nekolicinu arhitekata, odnosno geodeta s kojima cemo pokušati naci najbolje rješenje. Za legalizaciju ce nam, naime, biti potreban niz elaborata, rješenja i nacrta, stoga cemo pokušati pronaci nekoga tko ce nam napraviti najkvalitetnije i najpovoljnije, po sistemu kljuc u ruke, rekao nam je Tipuric. Napomenuo je da su svi stanovnici naselja Monte Turco spremni legalizirati svoje gradevine te da su pojedini vec podigli kredite ne bi li što prije to riješili.



Monte Turco zahvatila ubrzana gradnja

Potvrdili su nam to i pojedini mještani s kojima smo razgovarali, no izrazili su želju da ostanu anonimni. Svi redom su ponovili da do bespravne gradnje na Monte Turcu uopce ne bi došlo da im iz lokalne samouprave nisu obecavali legalizaciju.

- Graditi smo poceli jer su nam obecali da ce se to podrucje legalizirati. Dali su nam vodu, doduše industrijsku, kucne brojeve i telefon. Nismo imali razloga sumnjati, rekla nam je mještanka s kucom na rubu naselja. Veli da je vec pocela prikupljati dokumentaciju i veseli se što ce njihovim mukama uskoro doci kraj.

Naime, naselje Monte Turco nema struje i citav se život odvija preko agregata i plinskih boca. Kazala nam je da godišnje troše više od 20 tisuca kuna samo na benzin za agregat. Težak život u bespravnom naselju potvrduje nam i sljedeci mještanin kojeg smo upitali kako doživljava pocetak legalizacije naselja. Veli da je sretan što ce konacno poceti živjeti kao ljudi.

- Svjesni smo da smo prekršili zakon, no nismo imali izbora. Poznato mi je da su pojedinci u naselju izgradili kucerine, no to su ipak pojedinci. Vecina je izgradila skroman dom i to je jedini koji imamo, rekao nam je. "Probajte zamisliti kako je to deset godina prati rublje na ruke, probajte zamisliti da cijelu srednju školu ucite uz svijece", rekla nam je, pak, druga mještanka te dodala da je dijete takoder gotovo othranila uz svijece. 

Ipak, bez obzira što pojedini mještani Monte Turca možda zaista nisu imali izbora nego krenuti u rizik, jucer se ondje dalo primijetiti da su neki od njih odlucili do kraja iskoristiti blagodati legalizacije te su krenuli u ubrzanu gradnju novih kuca koje nicu na cijelom tom podrucju. (Pišu Nera SOFTIC i Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Nacin izracuna naknade
Uredba o naknadi za zadržavanje nezakonito izgradenih zgrada u prostoru odreduje i iznos koji ce bespravni graditelji platiti žele li legalizirati svoj objekt.

Uz tu naknadu, graditelji bez dozvola morat ce platiti i ostala davanja koja su placali legalni graditelji, poput komunalnog i vodnog doprinosa, ali i prikupiti, i platiti, dokumentaciju potrebnu za legalizaciju poput geodetskog elaborata ovjerenog od nadležnog katastarskog ureda, tri primjerka arhitektonskog snimka ovlaštenog arhitekta, dokaze o ispunjenom bitnom zahtjevu mehanicke otpornosti i stabilnosti, uvjerenje policijske uprave o mjestu prijavljenog prebivališta do 21. lipnja 2011. za nezakonito izgradene zgrade i druge dokaze u svrhu obracuna naknade za zadržavanje nezakonito izgradene zgrade u prostoru.

Priložena je i uputa za izracun naknade za legalizaciju prema formuli: umnožak koeficijenata za prostorne i tehnicke karakteristike nezakonito izgradene zgrade (Z) i jedinicne naknade izražene u kunama za pripadajucu položajnu zonu (NP).

Izracun je prema formuli Z x NP = N, gdje je Z zbroj bodova kojima se ocjenjuje utjecaj nezakonito izgradene zgrade na prostor za kriterije prema pripadajucim pokazateljima. U konacnici izracun faktora Z izgleda ovako Z = ((B1 + B2 + B3) x K1 x K2 x K3 x K4 x K5) x KK.

NP je jedinicna naknada za pripadajucu položajnu zonu koju odreduje jedinica lokalne samouprave, a krece se od 3 kune za petu zonu do maksimalno 25 kuna za prvu zonu. Postoje i drugi parametri.

Prema Vladinoj simulaciji, za zgradu velicine 150 kvadrata u zagrebackom naselju Kozari bok naknada bi iznosila 8.200 kuna, a ako se radi o stambenom objektu, tek 2.800 kuna. U Splitu u predjelu Sirobuja za zgradu iste velicine, ako se radi o stambenom objektu, gradanin bi platio 2.044 kune.

Za kucu od 50 kvadrata na Monte Turcu u kojoj vec živi obitelj, okvirno, ta bi naknada iznosila izmedu 2.660 i 4.426 kuna, uzimajuci u obzir da se radi o poljoprivrednom zemljištu, novoizgradenim zgradama iskljucivo stambene namjene, da je objekt dovršen i da se može koristiti, da je površine do 50 kvadrata kojoj namjena nije u skladu s prostornim planom i protivna je aktu kojim se odobrava gradenje te da Grad odluci da se radi o petoj, najjeftinijoj zoni, gdje se naknada množi s 3 do 4,99 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter