Na Monte Libriću čak 20 novih izdanja

Slavica Ćurković
Slavica Ćurković

Sa Slavica Ćurković, direktoricom Monte Librića razgovarali smo o ovogodišnjem izdanju ovoga festivala dječje knjige, kojem je Glas Istre medijski pokrovitelj.

- Monte Librić je stigao do svog drugog proljetnog samostalnog izdanja. Kako će biti koncipiran ove godine?

- Prošlu godinu pamtit ćemo po našem prvom samostalnom nastupu. U ideji stvaranja dječjega grada knjige u Circolu predstavili smo hrvatske i talijanske autore za djecu i otvorili put dvojezičnosti festivala. U sklopu programa predstavljamo zanimljivu hrvatsku književnu produkciju za djecu - nevjerojatnih 20 novih izdanja! Autori svoj kreativni opus predstavljaju i kroz programe Priča za laku noć i Animirana lektira.

Priče za laku noć i dalje su najpoetičniji dio Librića, a Baka Librić koju vjerno utjelovljuje Gordana Trajković, postala je sinonim za priče prije spavanja. Posebno me veseli što je prvi festivalski program upravo glazbeno-književni performans na hrvatskom i talijanskom jeziku našeg Daniela Načinovića. Ove godine imamo snažan radionički program, čak 27 radionica, od kojih su neke od njih namijenjene i odraslima. Kroz radionice s autorima djeca će moći vidjeti koliko su književnici "stvarna bića": zaigrani i multitalentirani. Za odrasle preporučujemo Figo stvara, Stvaranje čarobnog prostora i Tata bez kravate. Stručni skup Figo stvara Antonije Balić Šimrak i Maje Križman Roškar zamišljen je kao radionica namijenjena odgajateljima. Nataša Govedić priprema Stvaranje čarobnog prostora za učitelje.

- Posebno je zanimljiva radionica za tate u kojoj će vodnjanski Irac Paul O'Grady plesom pokazati kako biti Tata bez kravate. Bit će programa i radionica za djecu s posebnim potrebama. Djeca s cerebralnom paralizom izrađivat će slikovnicu "San ili java", a radionica se provodi u suradnji s Udrugom za cerebralnu paralizu Istarske županije. Izdvojila bih i radionicu slijepe autorice Mirjane Mrkela koju smo nazvali Dodir knjige, a u kojoj slijepi polaznici i oni koji to nisu zajedno čitaju "crni tisak". U vrijeme trajanja festivala izrađivat će se booktrailer "Magična bića", odnosno polaznici će kroz animaciju i pismo izrađivati kratki videoisječak prema literarnom predlošku. Ovu multimedijalnu radionicu vode mladi, ali već vrlo uspješni umjetnici Manuel Šumberac i Andrea Sužnjević. Sva festivalska događanja pratit će mali radionovinari pod stručnim vodstvom naših partnera Dječjeg programa Hrvatskog radija. Radioemisija Sanjam Librić bit će svakodnevno postavljena na našim internet stranicama, a ujedno će biti emitirana u brojnim dječjim emisijama Hrvatskog radija.

- Koja će biti ovogodišnja glavna tema?

- Ove godine prvi puta na Monte Libriću određujemo temu kao polazište programa. U lipnju ove godine navršit će se točno sto godina od izlaska iz tiska prvog izdanja pustolovnog romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić. Tema "Nestvarna stvarnost" prati ovu važnu obljetnicu. (Razgovarala Vanesa BEGIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter