Na Mlinifestu vršili žito po staroj užanci

Sve se praši - stara vršalica u pogonu
Sve se praši - stara vršalica u pogonu

Da je srpanj mjesec žetve ili žetvenjak podsjetili su u selu Mlini kod Buzeta, na samoj granici sa Slovenijom, gdje se proteklog vikenda održao prvi Mlinifest, pa su pokrenuli staru, obnovljenu vršalicu i pokazali kako se žito vršilo nekada, kada na istarskim poljima još nije bilo kombajna.

Pokretanje stare vršalice okupilo je brojne znatiželjnike, a 27-godišnji Dražen Fantinić iz Mlini, inicijator Mlinifesta, strpljivo je objašnjavao kako je uz pomoć oca Zvjezdana i brata obnovio staru vršalicu proizvedenu 1954. godine, a koju je njegov nono kupio prije 40 godina u Vižinadi.

- Vršalicu smo pokretali na traktor, no želio sam da bude baš kao nekada i nabavio sam stari motor. Većinom su bili Arani, no naš je njemački dizel motor Deutz iz 1930. godine i ima 11 konja. Cilj je očuvati i otrgnuti od zaborava stare običaje, rekao je Dražen.

S vršalicom su Fantinići u Mlinima radili još prije 20-ak godina, za sebe i susjede, a nakon toga zamijenio ju je kombajn. Sada je ponovo vraćena u funkciju, no ovoga puta u - turističku.

- Smo teli pokazat kako se delalo en bot, kako so se ljudi mantrali za eno skoro kruha, rekao nam je Draženov otac Zvjezdan.

Baš kao i nekada, kad se za vrijeme vršidbe okupljalo cijelo selo, i sada su Fantinićima u pomoć priskočili brojni sumještani, ali i oni iz okolnih sela, i podsjetili na neka prohujala vremena. Brujala je kosilica koja je žela žito i vezala ga u snopove. Veselo je bučila vršalica - na jednom kraju zrnje je punilo vreće, na drugom kraju izlazila je slama. Marljivo su vrijedni težaci slagali kopu.

Svako toliko okrijepili bi se kapljicom domaćeg vina, a potom se svi zajedno i proveselili uz domaćeg glazbenika Damira Ugrina.

U Mlinima, nizvodno uz Sopot, uz posebno izrađen riječni odvojak Aru, nekada je bilo sedam mlinova, prisjeća se Ecio Jakac iz Konti. Mlin uz sam Društveni dom u Mlinima mogao bi se jednostavno staviti u funkciju pa je želja Jakca da za drugi Mlinifest prikažu cjeli postupak - od zrna do pogače.

- Sve bi se moglo raditi na istom mjestu, žeti žito, krcat na stare istarske vozove, vršiti ga, mljeti brašno i mijesiti i peći kruh, rekao je Jakac. (piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter