Na mladima meh i sopele ostaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ceš cut veceras koliko je mlodeh sopci, ceš videt koko su provi!", golicao je barba Toni, stariji sudionik 17. susreta sviraca tradicijskih glazbala "Meh na srcu" održanog u dvorani raškog RKUD-a Rudar, znatiželju manje neupucenog gledatelja.

Pokazao se dobrim vodicem kroz istarsku ljestvicu jer upravo su mladi sudionici obilježili dvoipolsatnu feštu od meha, dvojnica, mešnica, šurli i sopela, na kojoj je nastupilo 40-ak sviraca iz mnogih dijelova Istre te gosti s Krka (Vrbnik, Dobrinj) i Cresa (Orlec).



Simpatije su, primjerice, osvojili uvjerljiva mehistica Rafaela Blažina iz domaceg RKUD-a, cura bez koje ne može proci ni jedna lokalna priredba "po domoce", i devetogodišnjak Roko Dragešic iz KUD-a Rakalj.

- Poglejte ga, ljudi, jedva da je veci od svoje male sopele!, primijetio je voditelj priredbe Josip Pino Knapic, inace nacelnik Opcine Raša.

- Dajte se napred, sopci od meha, neka raška vala veceras roni, sokolio je Knapic stihovima izvodace, netom što su u priredbu "Labinskim tancem" uveli Masimo Knapic i multiinstrumentalist Dino Batelic. Verse je sviracima posvetila i labinska pjesnikinja Rina Miletic u dvije pjesme napisane samo za ovu prigodu.



Mnoge je sve vratilo u dane kada se, kako nam rece barba Toni, "saku subotu po oštarijah soplo". "To je bilo pred dvajsti let, tega vec dugo ni - ku ne, ja bin bi saku subotu va oštarije", prisnažio je te objasnio da je vlasnik možda i najstarijeg meha (22 godine) na smotri: "Si imaju belega. Moj je žut vec, poglej".

Nekolicina sopaca nastupila je na mehu labinskog izradivaca tradicijskih instrumenata Franka Kosa, a Mario Mužic iz Orleca, uz kojega je drukciju svirku od istarske predstavio i brat Ive, pohvalio se glazbalom Valtera Primožica, jednog od osnivaca kršanskog KUD-a Zlatela.

- Moramo bit ponosni perke ocuvali smo jeno bogato sviracko tradicijo, zakljucio je Knapic, ne zaboravljajuci naglasiti doprinos novinara i etno muzikologa pok. Renata Pernica.

Ovogodišnja manifestacija ostat ce upamcena i po nemilom dogadaju u završnici priredbe. Tijekom nastupa je pozlilo 74-godišnjem sviracu meha, koji se, najvjerojatnije zbog srcanih problema, srušio na pozornici i pritom zadobio posjekotinu na licu.

Labinska Hitna pomoc brzo je reagirala, svirac je odvezen u bolnicu i potom, kako doznajemo od organizatora Josipa Knapica, pušten na kucni oporavak.


Podijeli: Facebook Twiter