Na mjestu vrtova bit će parking za pulsku bolnicu

Irena Hrstić (M. ANGELINI)
Irena Hrstić (M. ANGELINI)

Od prvog rujna građani koji već dugi niz godina sade vrtove i koriste zemljište uokolo pulske bolnice na lokaciji blizu Zagrebačke ulice trebaju do tog datuma osloboditi kompletan teren od svih stvari i više na njemu ne mogu ništa saditi. O tome je vodstvo bolnice na oglasnim pločama u bolnici izvijestilo sve korisnike vrtova koji se nalaze na bolničkom zemljištu, a na građane su apelirali i na današnjoj konferenciji za novinare.

Bolnički parking

Sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić kazala je da će na toj lokaciji biti bolnički parking, a tijekom gradnje nove bolnice taj će teren izvođaču radova služiti i za spremanje materijala. Hrstić je podsjetila da je na natječaj za izvođača radova za gradnju nove bolnice stiglo 11 ponuda te da je 24. lipnja krajnji rok do kada se treba odabrati najbolji ponuditelj.

- Ako sve bude išlo prema planu i ne bude potencijalnih žalbi, prvi bageri na teren bi mogli stići u drugoj polovici ljeta, odnosno u kolovozu, kazala je Hrstić. Naglasila je da je bolnica nedavno raspisala natječaj za prijem 54 prvostupnika sestrinstva a na koji su stigle samo tri ponude.

- Riječ je o javnom natječaju na temelju Zakona o poticanju zapošljavanja, a u cilju korištenja mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Ovako mali broj pristiglih ponuda samo pokazuje da tog školovanog kadra nedostaje. S obzirom da u Istri nema stručnog studija za sestrinstvo, bolnica u suradnji s pulskim Sveučilištem priprema elaborat za formiranje jednog takvog stručnog studija u Puli, kazala je Hrstić.

U nastavku je bilo riječi o listama čekanja za što Hrstić smatra da nastaju prvenstveno zbog pomanjkanja kadra. Njena pomoćnica za sestrinstvo Irina Pucić je kazala da se za ultrazvuk srca čeka 11 mjeseci, kardiološki pregled čeka se 6,5 mjeseci dok se kolonoskopija čeka dva mjeseca.

Liste čekanja

Oni koji se trebaju naručiti za ultrazvuk štitnjače doći će na red za 11 mjeseci, dok se prvi pregled obavlja unutar dva mjeseca. Oftalmološki pregled pacijenti čekaju osam mjeseci, djeca će za pregled kod oftalmologa čekati četiri mjeseca dok se za ambulantu za oftalmodijabetes čeka devet mjeseci. Na prvi pregled kod dermatologa treba se strpjeti pet mjeseci, dok se fizikalna terapija čeka 3,5 mjeseca. Oni koji trebaju obaviti ultrazvuk abdomena trebaju pričekati 2,5 mjeseca. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter