Na mjestu bivšeg Badela investicija od sto mil. eura

Fažanske vertikale
Fažanske vertikale

Rušenje Badela i Istarske tvornice stakla u Fažani, gdje tvrtka Liberty planira gradnju stambeno-poslovnog kompleksa i hotela, bit će najvjerojatnije gotovo do 15. lipnja, a bude li rok premašen, otvorit će se drugi koridor za odvoz materijala da kamioni ne bi opterećivali glavnu prometnicu usred turističke sezone, rekao nam je arhitekt projekta Tomislav Kukin iz Rijeke.

- Rok za rušenje je trebao biti 45 dana, ali vjerujem da ćemo to uspjeti napraviti do 15. lipnja. Investitor je ozbiljan, ozbiljan je i izvođač (Masagradnja, op. n.), tako da nema problema. Sav opasni materijal, poput azbesta, odavno je riješen, sada se razdvaja kamen i cigla, koji se odvoze da bi se opet iskoristili, a metalne konstrukcije hala uklanja drugi izvođač prema prethodnim ugovorima, rekao je Kukin.

Naravno, od arhitekta koji je na projektu angažiran posljednje tri godine, od kada je tvrtka Liberty izraelskih investitora promijenila vlasnike, htjeli smo saznati kada će biti gotovo projektiranje te kada se planira početak gradnje kompleksa uz sjevernu obalu Fažane. No, Kukin nas upozorava da može govoriti samo o projektu, ne i o rokovima i planovima, jer je to u domeni vlasnika. "Vjerujte, investitori žele graditi, to nisu špekulanti zemljištem", navodi.

Iz Općine Fažana čuli smo pak da bi se javna rasprava o projektu koji se prostire na 1,6 hektara trebala održati nakon ljeta, a očekuju da gradnja krene dogodine.

Radomir Korać, donačelnik Fažane, kaže da će Općina dobiti pet prijedloga, a izabrat će onaj koji joj najviše odgovara. Morat će se izgraditi i stručna podloga, održat će se javna rasprava, a Općinsko vijeće imat će zadnju riječ.

- Po onome što smo od Libertyja čuli, investicija im je teža od sto milijuna eura, rekao je Radomir Korać, donačelnik Fažane.

Na mjestu Badela, bliže naselju, gradili bi se stambeni objekti (prizemlje i kat), a s druge strane hotel visoke kategorije s prizemljem i tri kata. Na području tvornice stakla planirana je gradnja za mješovitu namjenu, stambenu i poslovnu, s garažom u podzemlju. Objekti bi iznad zemlje imali prizemlje i dva kata, do visine od 10-ak metara. (Z. STRAHINJA, snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter