Na meti inspektora prodavači tekstila, meda, voća...

Na meti inspektora prodavači tekstila, meda, voća… (M. MIJOŠEK)
Na meti inspektora prodavači tekstila, meda, voća… (M. MIJOŠEK)

Porezni inspektori na pulskoj tržnici kontrolirali su pridržavaju li se zakupci Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno jesu li nabavili fiskalne kase i izdaju li račune.

Fiskalne račune su, naime, od 1. kolovoza obvezni izdavati zakupci, točnije nakupci koji ne prodaju vlastitu robu, bilo da je riječ o ribi, voću, povrću ili tekstilnim proizvodima. Izuzetak su vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji nisu obvezni izdavati račune budući da prodaju vlastite proizvode. No, nude li uz vlastitu i tuđu verduru, za nju moraju izdati fiskalni račun.

Na meti inspekcije bili su prodavači tekstilnih proizvoda, meda, a idućih dana na red će doći i ostali. Iz pouzdanih izvora doznajemo da inspekcija neće praviti probleme onima koji u sustavu OPG-a doista nude vlastite proizvode (što će se, naravno, provjeravati), već će na udaru biti oni koji godinama bez odgovarajućih papira i plaćanja obveza prodaju gomile, očito tuđe robe.

U Poreznoj upravi nisu nam znali reći koga su sve u Puli nadzirali, jesu li utvrđene nepravilnosti i o čemu se radi te koje su kazne izrečene budući da je nadzor tržnica tek počeo. No, doznajemo da su se poreznim inspektorima u kontroli pridružile i kolege iz Carinske uprave koje su provjeravale porijeklo robe.

Ministarstvo financija na svojoj je web stranici objavilo je priopćenje u kojem jasno navodi da odustajanja od fiskalizacije neće biti.

"Unatoč otporima u javnosti s namjerom zaustavljanja fiskalizacije i suzbijanja sive ekonomije, aktivnosti i pojačani nadzori Ministarstva financija nastavljaju se i dalje sukladno zakonskim okvirima. Mjere prisilne naplate rezultat su neodgovornog odnosa poduzetnika prema zakonima, a ne porezne presije, kako se to često interpretira. Naglašavamo da Ministarstvo financija ne radi razlike među poreznim obveznicima i da tijekom nadzora prema svima postupa jednako", stoji u priopćenju. 

Neistine koji se iznose o zaštitih velikih poreznih obveznika i nejednakog postupanja prema svima ne pridonose borbi za uvođenje reda i porezne discipline, piše uz ostalo u priopćenju, kojim se također pozivaju građani prijave one koji ne poštuju zakone, kojih se, pak, velika većina pridržava.

Mjenjačnice i oni koji prodaju na sajmovima na otvorenom zasad ne moraju izdavati račune, ali ne zadugo, jer im je ulazak u sustav fiskalizacije odgođen za 1. listopad. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O FISKALIZACIJI NA ISTARSKIM TRŽNICAMA ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter