Na medulinsku smotru pristiglo 85 uzoraka ulja

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Jedanaesta po redu Međunarodna manifestacija maslinara i uljara ekstra-djevičanskog maslinovog ulja "Ulika 2016" održat će se ove subote u medulinskom hotelu Park Plaza Hotel s početkom u 17 sati. Na ovogodišnju smotru pristiglo je 85 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a kvaliteta ulja je i ove godine vrlo visoka.

Na konferenciji za novinare, uz načelnika Gorana Buića, o predstojećoj smotri govorili su i predsjednik udruge "Ulika" iz Medulina Mario Crnobori uz suradnike Željka Grgorinića i Ratka Erlića.

Pokazna rezidba

Oni su predstavili bogat program manifestacije, koja će započeti prigodnim programom DKUS-a Mendula i Serđa Valića, te degustacijom maslinovih ulja. Uslijedit će pokazna rezidba maslina i predavanje diplomiranoga inženjera agronomije Edija Družetića na temu štetnika u 2015. godini, a potom i osvrt na ovogodišnji panel šefice panela Anastazije Milardović. Nakon svečane dodjele priznanja i diploma, uslijedit će zajednička večera uz nastup Magnolije, Vesne Nežić Ružić i Serđa Valića.

- Sve je spremno za subotu. Imamo 85 prijavljenih uzoraka ulja, od kojih sedam nije ušlo u konkurenciju. Kvaliteta ovogodišnjih ulja je dobra, skoro i bolja od prošlogodišnje, s čime smo zadovoljni, no kvantiteta je podbacila. Osim domaćih učesnika, ove godine imamo i učesnike iz Italije i Slovenije, također s vrlo kvalitetnim uljima. Također, ove godine imamo 39 zlatnih, 14 srebrnih, 12 brončanih, 13 ekstra-djevičanskih te 7 diploma za učestvovanje, rekao je Mario Crnobori.

U ime organizatora načelnik Goran Buić naglasio je da je ova manifestacija važan spoj poljoprivrede i turizma, dodajući da se boca ulja može poslužiti i kao svojevrstan suvenir kojim će turisti svojim kućama ponijeti dio mirisa i okusa Mediterana.

Plasman u turizmu

- Poljoprivredna udruga "Ulika" radi važnu promociju Medulina kroz poljoprivredni proizvod koji se dalje plasira putem apartmana, hotela, auto-kampova, dakle u cijelosti kroz smještaj gostiju. Naše domaće ulje je svjetski vrhunski proizvod koji najbolje opisuje naše podneblje i vrijednost ruku naših vrijednih poljoprivrednika, naglasio je Buić.

Spomenuo je da će kroz natječaje za Udruge Općina i ove godine, pomoći cjelogodišnji redovni rad udruge "Ulika" sa 100 tisuća kuna, a posebno za subotnju manifestaciju Općina pomaže s 35 tisuća kuna. "Uz nas, tu je i potpora Turističke zajednice u visini od 10 tisuća kuna", rekao je Buić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter