Na maturi poboljšan prosjecni rezultat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati ovogodišnje državne mature pokazali su da vecina hrvatskih gimnazijalaca prosjecno vlada hrvatskim jezikom i matematikom, strani im jezici predstavljaju veci problem nego prošle godine, dok ispitni rezultati za biologiju, fiziku, kemiju i ostale izborne predmete pokazuju manji broj negativnih i veci broj odlicnih ocjena, receno je danas na predstavljanju rezultata ispita državne mature 2010./2011. u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Ove je godine, kako je i planirano, podignut prag za prolaznu ocjenu a unatoc tome zabilježen je bolji prosjecni rezultat u odnosu na 2010. godinu", kazao je ravnatelj Centra Goran Sirovatka predstavljajuci rezultate.

Tako su, primjerice, u hrvatskom jeziku ove godine zabilježeni nešto bolji prosjecni rezultati nego 2010. a, iako je nedovoljnu ocjenu dobio nešto veci broj ucenika nego prošle godine, istodobno je broj odlicnih ocjena više nego udvostrucen.

"Što se tice matematike, prosjecni je rezultat prešao 50 posto a, iako je prag prolaznosti podignut, ucenici su se bolje pripremili te nije zabilježen rast broja negativnih ocjena", kazao je Sirovatka.

Test engleskog jezika ove je godine bilo nešto teže riješiti te je nešto više ucenika dobilo nedovoljnu ocjenu, a gotovo identicna se stvar dogodila i s njemackim.

Nedovoljnih je ocjena na državnoj maturi 2010./2011. ukupno bilo 2.914, a nedovoljnim je na obveznim ispitima ocijenjeno ukupno 214 ucenika, dok je ukupan broj nedovoljnih ocjena na izbornim ispitima 6.165.

"Cinjenica da je citavu državnu maturu potrebno smjestiti na kraju obrazovnog razdoblja jedan je od najvecih izazova provedbe državne mature", smatra Sirovatka i dodaje kako je uz to, priprema ucenika za maturu ozbiljan je problem koji takoder treba riješiti te pokušati onemoguciti pogrešno pripremanje ucenika u buducnosti.

Maturu su polagali ucenici 4. razreda gimnazija koji su da bi završili svoje gimnazijsko obrazovanje obvezni položiti ispite iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, dok izborne predmete polažu radi upisa na visoka ucilišta. Ispitima je pristupilo više od 34 tisuce kandidata koji su u ljetnom roku pisali ukupno 134.626 ispita a ocjenjivalo ih je 1.200 ispitnih nastavnika.

"Zbog negativne ocjene na kraju 4. razreda više od 3 tisuce ucenika nije imalo pravo pristupanja ispitima državne mature. Iz tog razloga, Centar je odlucio da više nece objavljivati podatke o tome koje su škole ostvarile najbolje rezultate, kako bi se izbjeglo utjecanje na škole da unaprijed vrše strogu selekciju kako bi bile bolje rangirane u konacnici", kazao je Sirovatka.

Svi ispitni materijali su digitalizirani i od danas dostupni pristupnicima na njihovim stranicama u sustavu NISpVU.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter