Na Maši po starinski večeras gradišćanski Hrvati

Kako od minimalnog broja namirnica složiti maksimalan broj jela pokazao je Dušan Černjul (Davor ŠIŠOVIĆ)
Kako od minimalnog broja namirnica složiti maksimalan broj jela pokazao je Dušan Černjul (Davor ŠIŠOVIĆ)

Večeras počinje jubilarna deseta nacionalna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja "Maša po starinski" koja u Svetom Petru u Šumi traje do nedjelje, a program su na konferenciji za novinare jučer najavili supetarski načelnik Mario Bratulić, direktor manifestacije Viktor Prenc te supetarski župnik pater Euzebije Knežević. Trodnevni program ovogodišnje Maše po starinski otvara se večerašnjim koncertom tamburaške skupine gradišćanskih Hrvata Vlahija iz gradišćanskog mjesta Bandol koji u klaustru pavlinskog samostana počinje u 20 sati.

Sutra se združuju dvije svečanosti: najprije će se u 18 sati održati svečano misno slavlje u čast Gospe supetarsko-jasnogorske za kojom slijedi procesija od crkve do mjesne Kalvarije, a zatim u 19.30 sati u župnoj crkvi počinje glavni program smotre starocrkvenog pučkog pjevanja Maša po starinski. U programu je dvanaest izvedbi sakralnih i tradicijskih pučko-pobožnih napjeva koje će izvesti župski zborovi ili skupine pučkih pjevača iz Svetog Petra u Šumi, Medulina, Novigrada, Filipane, Marčane, Trviža te Dobrinja s otoka Krka, Samobora, ličkog mjesta Kuterevo, sela Radovin pokraj Zadra te iz pokrajine Gradišće u Austriji.

U nedjelju će se u supetarskoj župnoj crkvi održati sveta misa s početkom u 11 sati na kojoj će pjevati župski zbor iz Svetog Petra u Šumi, pjevači KUD-a Radovin, skupina Vlahija iz Gradišća te članovi KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana. Dio pjesama koje će se izvoditi na ovoj misi priredio je ili zapisao negdašnji supetarski župnik vlč. Marijan Milovan, koji je službujući u Svetom Petru u Šumi od 1986. do 1993. godine dao velik doprinos glazbenoj kulturi i njegovanju glazbenog izričaja u ovoj župi. Nedjeljna će se misa uživo prenositi u programu Radio Pule te prvog programa Hrvatskog radija.

(D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter