Na Marsovom polju ujutro se u koloni čeka i po pola sata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da Pula ima problema s gužvama u prometu, pogotovo tijekom ljeta, blagdana ili nekakvih radova na prometnicama, i nije neka novost. No, kada se za promet zatvori važni prometni pravac, što obilaznica svakako jest, tada su gužve neminovne na mnogim drugim stranama, a njih bi, pak, možda mogla riješiti tek malo drugačija regulacija.

"Zgužvana" jutarnja špica

Naime, nakon što je mehanizacija  preseljena s rotora na Šišanskoj do rotora na Medulinskoj cesti, a zbog toga je za promet zatvorena obilaznica, gužve su bile neminovne. Doduše, otvaranje novog rotora na križanju sa Šišanskom cestom donekle je ublažilo zatvorenu Mutilsku ulicu, ali nedovoljno da bi se izbjegle gužve.

Sada se, naime, sav promet s obilaznice, Šišanske ceste te Medulinske i Premanturske ceste, preusmjerio na Zagrebačku ulicu te Ulicu Marsovog polja, odnosno Trg Republike. To je, pak, izazvalo "zagušenje" ove dvije prometnice, pogotovo ujutro tijekom odlazaka na posao, kao i prilikom povratka kućama.

- Stanujem u Ulici Marsovog polja, a radim u Šijani. Jutros mi je, od moje kuće do uključivanja u Nazorovu ulicu, dakle niti ne do semafora na križanju s Mutilskom ulicom, nego samo do Nazorove, trebalo punih 25 minuta! Toliko sam čekala jer se stvorila kolona duž cijele Ulice Marsovog polja. Pa kada su već zatvorili obilaznicu mogli su bar poboljšati rad semafora i na križanju s Mutilskom ulicom i na Trgu Republike, rekla nam je jedna čitateljica i istaknula da nije problem biti strpljiv i izdržati dva-tri mjeseca dok traju radovi na obilaznici, ako se novonastale gužve pokušaju riješiti na tim drugim, sada preopterećenim prometnim pravcima.

Međutim, bez obzira što se višestruko smanjio obim prometa Mutilskom ulicom, semafor na križanju Nazorove i Mutilske ulice, za sada, radi prema dosadašnjem principu. No, takva regulacija bila je manjkava i dosad, a pogotovo je to bilo vidljivo i tijekom turističke sezone kada su se također stvarale gužve, a kolone vozila sporo napredovale tim prometnim pravcima. Stoga bi, barem djelomično, gužve mogle bile smanjene kada bi semafor na križanju Nazorove i Mutilske ulice duže propuštao vozila, odnosno bio bolje sinkroniziran s onima na Trgu Republike kod MUP-a.

- Projektom privremene regulacije prometa, koji ima za cilj omogućiti čim skorije dovršenje radova na obilaznici, a time i povećanje protočnosti gradskog prometa, direktno se ili indirektno utjecalo na mnoge prometne pravce. Potrebno je naglasiti da je projekt izrađen vodeći prvenstveno računa o tome da svi sudionici u prometu čim manje osjete poteškoće uvođenja nove prometne regulacije, odnosno da se omogući čim veća protočnost prometa u novonastalim uvjetima, odgovaraju u uvodu iz Grada Pule na naše pitanje što se namjerava poduzeti. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter