Na Marsovom polju dajte podršku terapijskim psima


Udruga za pet therapy "Ideficienter Vinkuran" priključila se akciji "Psi za pse" - kućni ljubimci daju podršku terapijskim psima pokrenutoj od članova Facebook grupe "Škvadra iz parka" iz Zagreba pri čemu će se okupljanje u Puli održati sutra, u subotu, na Marsovom polju s početkom u 10 sati.

- Grupa građana okupljena oko Facebook grupe Škvadra iz parka i njihovi psi-ljubimci dali su podršku terapijskim psima, kao i njihovim malim korisnicima i obiteljima, kojima se zabranjuje ulazak u dječje vrtiće po preporuci Marije Ivanković, voditeljice Službe za predškolski odgoj i obrazovanje pri MZOS, a temeljeno na mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odnosno v.d. ravnatelja Ranka Stevanovića, pojašnjava Goranka Rosanda Furlan iz udruge.

Dodaje da apsurdnost ove odluke leži u samoj činjenici da asistenti (što predlažu i HZJZ i MZOS) kao "zamjena" za terapijske pse u vrtićima nisu predviđeni zakonom, niti proračunom. Kako veli, osim što uznemiruje "činjenica" da su terapijski psi (kako se navodi u predmetnom dopisu HZJZ) nosioci različitih klica, postavlja se pitanje u kakvom su tek "stanju" psi s kojima nerijetko dijelimo vlastiti dom? Kakvi smo mi, naše obitelji, djeca i stariji koji smo u stalnom kontaktu s njima?

- Kad odbacimo taštinu i ego priznajemo da su oni naši terapeuti, što su dokazala i brojna istraživanja i studije posebno posljednjih godina, kao na primjer da su psi prirodni analgetici, u njihovom prisustvu tijelo samo proizvodi endorfin - koji tijelo luči u ogromnoj količini prilikom milovanja i dodirivanja životinje, ali smanjuje kortizol koji luči nadbubrežna žlijezda, a koji je pak jedan od krivaca za razvoj malignih bolesti, povećanja šećera u krvi, smanjenja libida, priča nam Rosanda Furan.

- Pozivamo ovim putem roditelje, udomitelje, skrbnike i vlasnike kućnih ljubimaca, volontere, simpatizere, stručne suradnike da podrže ovu inicijativu kako bi bila vidljiva, a samim time senzibilizirali cjelokupnu javnost, ne samo na području Hrvatske, već i šire - pozvala je Rosanda Furlan čija se udruga već nekoliko godina uspješno bavi terapijom psima koji su kod nas, barem dosad, bili dobrodošli u prostore škola, vrtića, gradskih knjižnica…. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter