Na Mars lansiran istraživacki robot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su u subotu lansirale na Mars dosad najsofisticiranijeg robota za istraživanje crvenog planeta koji ce utvrditi je li ondje mogao nastati život, po snimkama koje je NASA izravno prenosila.

Raketa Atlas V. odvojila se od rampe u 16.02 sati po srednjoeuropskom vremenu (10.02 sati po mjesnom), kao što je bilo planirano. Drugi stupanj rakete treba se odvojiti 40 minuta poslije. Curiosity, koji je lansiran iz Cap Canaverala, treba sletjeti na Mars u kolovozu 2012.

Curiosity ili "Znanstveni laboratorij za istraživanje Marsa" (MSL) težak 900 kg, daleko je najteži i najveci medu dosad konstruiranim robotima za istraživanje Marsove površine i najnapredniji, opremljen deseterim istraživackim uredajima.

Nakon putovanja dugog 570 milijuna kilometara, Curiosity ce na Mars stici u kolovozu 2012. i sletjeti podno planine visoke 5.000 metara u krateru Galeu.

Ova je misija vrijedna 2,5 milijarda dolara, ukljucujuci lansiranje.

Tijekom istraživacke misije koja bi trebala trajati dvije zemaljske godine - jednu marsovsku - robot koji pokrece nuklearni generator, pokušat ce otkriti jeli tamošnji okoliš u prošlosti bio pogodan za nastanak najjednostavnijih oblika života, poput mikroba.

Od 43 misije na Mars gotovo 70 posto se završilo neuspjehom, a najuspješniji su bili Amerikanci s uspješnih šest zadnjih letova. Oni su do danas i jedini koji su istraživali Marsovu površinu.


Podijeli: Facebook Twiter