Na Marleri uništene mine iz podmorja Pule i Umaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz akvatorija Istre prošloga su tjedna od 16. do 21. prosinca djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske uklonili sedam minsko-eksplozivnih sredstava.

Zbog složenosti akcije, u njoj su sudjelovali i policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije, ronioci Specijalne jedinice policije i Interventne jedinice policije, pomorski policajci sa službenim plovilima te djelatnici hitne medicinske pomoći i druge pomoćne službe.

Zbog sigurnosti građana i želje da se što manje ometa normalan život akcija uklanjanja mina iz podmorja započela je u ranim jutarnjim satima u Puli i Umagu. Najveći izazov policiji su predstavljali pronalazak i vađenje protubrodske mine iz I. svjetskog rata te mine iz Savudrije, koja je težila oko tonu, a imala je oko 700 kilograma eksploziva. Izvlačenje tako zahtjevnih sredstava uvijek predstavlja poseban izazov stručnim policijskim službenicima protueksplozijske zaštite, ali i roniocima specijalne i interventne policije.

Nakon izvlačenja iz mora, minsko-eksplozivna sredstva su prevezena morskim putem do poligona Marlera, gdje su uništena spaljivanjem i kontroliranim eksplozijama. 

Policijska uprava istarska podsjeća građane da još ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Ako pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju da ne bi došlo do njihovog aktiviranja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. (M. KOŠTA, foto PU istarska)


Podijeli: Facebook Twiter