Na Marleri uništena mina

Ilustracija (PU Istarska)
Ilustracija (PU Istarska)

PU istarska je 30. kolovoza oko 10,35 sati zaprimila dojavu Lučke uprave Pula da je ribarica prilikom podizanja mreže iz mora izvukla minsko eksplozivno sredstvo koju su dovukli u pulsku luku. Djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske utvrdili su da se radi o protubrodskoj mini iz II. svjetskoj rata. Mina je transportirana na područje Marlere gdje je uništena.

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima, prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom/plutačom te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže i/ili podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, na vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter