Na Marleri membranski procistac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovor o podzajmu i projektu za Opcinu Medulin u sklopu Jadranskog projekta bit ce potpisan s Hrvatskim vodama do polovice veljace, saznajemo od Mirka Bijažica, direktora na odredeno vrijeme u medulinskom komunalcu Albanež. Podsjetimo, pomocu Jadranskog projekta financira se izgradnja šest crpnih stanica, procistaca na Marleri, nadogradnja uredaja Bumbište i izgradnja kanalizacije u Banjolama.

Državni proracun sudjeluje u projektu s 24 posto, a Hrvatske vode putem naknade za zaštitu voda s pet posto. Udio Opcine Medulin je 21 posto. Za kreditno zaduženje vec se uvela posebna naknada koju mještani placaju 2,8 kuna po kubiku potrošene vode.

- Cak je dobro što ugovor nije dosad potpisan jer je procistac na Marleri trebao biti mehanicki, cemu sam se usprotivio. Naime, njime bi se procistilo samo 20 posto otpadnih voda, a s membranskim, za koji se zalažem, procišcava se sto posto. Imat cemo i kraci ispust u more cime ce se uštedjeti sredstva te omoguciti korištenje tehnološke vode za poljoprivredu i zalijevanje sportskih terena, veli Bjažic.

Osim toga, prema europskim propisima mehanicki procistaci izlaze iz upotrebe 2018. godine, što znaci da bi mehanicki procistac bio samo baceni novac jer bi se morali prilagoditi Europi i staviti membranski kad-tad, pojašnjava. Lokacijska dozvola za mehanicki procistac postoji, no kako kaže, ona ce se izmijeniti u korist membranskog.

Procistac na Marleri jedina je stavka u projektu koja se mijenja. Po potpisivanju ugovora financirat ce se projektna dokumentacija za 70 posto kanalizacijske mreže koliko još nedostaje, a prije tjedan dana je pocela nadogradnja uredaja Bumbište koja ce biti gotova polovicom ožujka.

Nadogradnja se financira iz posebne naknade za izgradnju kanalizacije, a dosad je skupljeno tri milijuna kuna tog doprinosa. Uredaj Bumbište se financira sa 779 tisuca kuna, a izvodac radova je vodnjanska tvrtka Imel. Mijenja se sva dotrajala oprema, odnosno automatska rešetka, puhala, kompresori, mastolov, pjeskolov, sva automatika, mjerac protoka te kompletna rasvjeta. Rok za završetak radova je 3. ožujka.

Banjolcima grade kanalizaciju

Ovaj tjedan pocinje izgradnja gotovo cetiri kilometara kanalizacijske mreže na Kaštanježu i Dracici u Banjolama, što stoji 1,7 milijuna kuna, od cega se milijun financira iz posebnog doprinosa, a ostatak iz cijena prikljucaka. Izvodac radova su pulske Ceste, a rok za završetak je kraj 2011. godine jer se radovi izvode u etapama. Mještani odnosno 210 objekata na sustav javne odvodnje bit ce prikljuceni kako koja etapa bude gotova i kanali ispitani. Do danas je izdano 69 rješenja o naknadi za prikljucenje, od cega je uplaceno 40 posto.


Podijeli: Facebook Twiter