Na Marleri glavice kupusa umjesto zastavica za golf

Marlera (D. ŠTIFANIĆ)
Marlera (D. ŠTIFANIĆ)

Bere se zadnji karfiol - dolazi golf, naslov je kojime se još koncem 2011. u Glasu Istre najavio početak gradnje golf resorta na Marleri kraj Ližnjana. Karfiol, međutim, slikovito rečeno još nije pobran, moglo bi se zaključiti prema onome što smo vidjeli ovih dana obilazeći područje na kojem je trebao stasati taj projekt. I ne samo da povrće nije pobrano, nego se zapravo još uvijek sadi, i to na zemljištu gdje bi trebali šetati igrači golfa u potrazi za lopticom i rupom u koju će je ubaciti.

Poljoprivrednik kojeg smo zatekli kako traktorom ore po budućem golf terenu kaže da zemljište nije njegovo. Ustvari, on niti ne ore za sebe. Kaže da to čini za drugog poljoprivrednika. Na sva usta hvali kvalitetu zemlje. Pitamo ga zar se nije tu već trebao igrati golf, a on nam šeretski rukom pokazuje na veliku oranicu i kaže: "Ča vam ovo izgleda kao igralište?".

Ograda, koju je investitor, tvrtka GTC postavio prije više od godinu dana, sada je gotovo u potpunosti uništena - na nekim je dijelovima srušena, a negdje u potpunosti uklonjena. Sve djeluje kao da radovi neće tako skoro započeti.

Srećko Ševerlica, načelnik općine Ližnjan ponavlja svoje mišljenje da se golf već odavno mogao igrati na Marleri da nije bilo birokratskih problema oko zemljišta, koje je investitor morao pribaviti od države, dok je na nekim parcelama izvlastio prijašnje vlasnike, a 35 tisuća četvornih metara kupio je od Općine za prilično malo novca - od 20 do 33 eura po četvornom metru atraktivnog priobalja.

"Marlera je jedini golf projekt koji je oživio i svjedoci smo skorog početka izgradnje", optimističan je bio i župan Ivan Jakovčić u ožujku 2012., kada se susreo s predstavnikom investitora.

- Taj je projekt vrlo bitan za Istru jer će uvelike doprinijeti produljenju sezone u Istri, ali i osigurati jačanje ljetne sezone. Neophodni su nam ozbiljni i odgovorni investitori jer ulaganjem u održivi turizam osiguravaju više radnih mjesta i veći priljev novca od turizma u našoj regiji, isticao je tada Jakovčić. (Napisao Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter