Na Markovom trgu smjet ce prosvjedovati do 250 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacrtom izmjena Zakona o javnom okupljanju koje je u utorak nevladinim udrugama predstavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, Markov trg bio bi ograniceno osloboden za javna okupljanja - do 250 ljudi i u razdoblju od 8 do 22 sata.

- Rijec je o prijedlogu o kojem ce tijekom iduceg tjedna biti pokrenuta javna rasprava, kazao je Ostojic.

Zakonsko rješenje ogranicenog pripuštanja prosvjednika na Markov trg Ostojic je predstavio na javnoj raspravi u Kuci ljudskih prava cija je prava tema bila MUP-ov prijedlog novog zakona o policiji, koji su nevladine udruge prošlog tjedna kritizirale.

Odredbe starog zakona prakticki su onemogucile prosvjedovanje na najvažnijem politickom trgu u državi jer su bilo kakve demonstracije bile zabranjene 100 metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda. Izmjenama koje predlaže MUP, prosvjedi bi bili dozvoljeni na 20 metara od sjedišta državnih institucija na Markovom trgu, a moglo bi prosvjedovati do 250 osoba.

Prosvjed na Markovom trgu, predvida se MUP-ovim prijedlogom, trebalo bi prijaviti i 10 dana prije samog skupa, a ne pet dana, kao za demonstracije na drugim javnim mjestima. Osobitost prosvjedovanja na Markovom trgu bit ce i da ce gradani moci prosvjedovati samo u "pristojno vrijeme", od 8 do 22 sata.

Prosvjedi na Markovom trgu zabranjeni su od 2005., kad su donesene izmjene Zakona o javnom okupljanju koje su širokim prostornim ogranicenjima prakticki odmaknule prosvjednike sve do Radiceve ulice.


Podijeli: Facebook Twiter