Na Markov trg smije 1500 prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjenama Zakona o javnom okupljanju, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u saborsku proceduru, ponovno se omogucuje javno okupljanje na Trgu sv. Marka, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Prema dosadašnjim zakonskim odredbama, okupljanje i javni prosvjedi na Trgu sv. Marka nisu se smjeli održavati najmanje 100 metara od tih objekata, što je osporio Ustavni sud ocjenjujuci da se ta zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih.

Poštujuci odluku Ustavnoga suda Vlada predlaže, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, da se ta zabrana ukine i tako se svakome omoguci pravo na javno okupljanje i javni prosvjed. "Time je ostvareno da se sacuva bit ustavnog prava na javno okupljanje", kazao je.

Mirno okupljanje i javni prosvjed ograniceni su na 10 metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnoga suda te po broju sudionika na 1500 osoba, a mogu se održavati izmedu 8 i 22 sata. Skup se mora najaviti, kao i do sada, najkasnije 48 sati prije njegova održavanja.

Na taj je nacin, dodaje Ostojic, omoguceno pravo gradana da poruke vezane uz politicka, socijalna i nacionalna uvjerenja i ciljeve prenesu Saboru i Vladi, a istovremeno je omogucen nesmetan rad tih institucija.

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic istaknuo je kako gradani moraju imati pravo izražavanja nezadovoljstva te dodao kako to pred nekim vladinim zgradama u svijetu, poput Downing Streeta, nije moguce.


Podijeli: Facebook Twiter