Na Mandelin pogreb dolaze Obama, Bush i Clinton

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama i dvojica njegovih neposrednih prethodnika, George W. Bush i Bill Clinton doci ce u Južnoafricku Republiku na pogreb Nelsona Mandele, južnoafrickog vode koji je umro u cetvrtak. Na putu u JAR iduceg tjedna Obami i njegovoj supruzi Michelle u predsjednickom zrakoplovu Air Force One pridružit ce se Bush i njegova supruga Laura.

Clinton, demokrat koji je na dužnosti prethodio republikancu Bushu, takoder dolazi na pokop, rekao je njegov glasnogovornik. Tocan plan putovanja se još dogovara.

Sjedinjene Države ce u JAR-u zastupati trojica americkih predsjednika, što govori koliki je bio Mandelin ugled u svijetu. Tocan program za Obamu, Busha i Clintona još se priprema i ne zna se hoce li Obama javno nastupiti u JAR-u.

Reagirajuci u cetvrtak navecer nakon vijesti o smrti Nelsona Mandele (95), Obama je istaknuo da je bio jedan od "nebrojenih milijuna koji su crpili nadahnuce iz Mandelina života".

Obama, prvi crnac izabran za americkog predsjednika, rekao je takoder da su prosvjedi protiv aparthejda bili prva politicka akcija u kojoj je sudjelovao kao mladic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter