Na Malom Brijunu odigrane "Ptice"


 

Kazalište Ulysess na Malom Brijunu sinoć je završilo ovogodišnju kazališnu sezonu izvedbom djela "Ptice", prema Aristofanu, a u izvedbi osam studentica prve generacije poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura, pokrenutog u Rijeci 2011. godine.

Nakon uspješnih izvedbi u skladišnom prostoru riječke luke Porto Baroš, čime je ujedno pokrenuta nova, kazališna dimenzija toga prostora, predstava "Ptice" ovoga je ljeta gostovala na Europskim susretima mladih kazalištaraca koji se u francuskom gradu Grenobleu ove godine održao po 24. put.

Energična izvedba i višedimenzionalni karakter predstave koja na originalan način implicira problematiku i mnogoznačnost modernog društva s originalno implementiranim elementima humora i tragedije istodobno, ispraćena je ovacijama mnogobrojne publike koja je toplim aplauzom i ovacijama ispratila studentice, koje su očito i više nego uspješno položile ispite, kao i sve ostale sudionike ove predstave.

Ovaj komad, nastao adaptacijom Aristofanove komedije "Ptice" te uokviren pričom o stradanju studentice u prometnoj nezgodi,  žanrovski se udaljuje od poetike komedije izvornog teksta, onih "Ptica" koje su mnogima tijekom školskih i studentskih dana bile teške za čitanje, pa i donekle nerazumljive, te na neki način spaja tragediju i komediju, prateći je nizom glazbenih i plesnih dionica u kojima isprepliće antičku grčku i azijsku tradiciju.

Predstava je kreirana u suradnji sa studentima riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, pod vodstvom prof. Žarka Violića, te studentima i studenticama Poslijediplomskog studija Glazba u zajednici Sveučilišta u Edinburghu, na čelu s profesorom Nigelom Osborneom koji je uz Damira Urbana ujedno skladao i glazbu za predstavu.

Glumačko vodstvo i režiju potpisuju Rade Šerbedžija, Aleksandar Cvjetković i Lenka Udovički, a u dramaturgiji im se pridružuje Nikola Petković, autor dodatnih tekstova u ovoj adaptaciji Aristofana. Za koreografiju predstave zaslužni su Staša Zurovac i Svebor Zgurić, za oblikovanje svjetla i scene Deni Šesnić, dok kostimografiju potpisuju Bjanka Adžić Ursulov i Matea Pasarić. Kreativnom timu pridružuje se profesor Gert Terny, učitelj glasa i Lessacove metode, koja se uspješno primjenjuje na studiju Gluma, mediji, kultura sva četiri semestra.

Uz osam polaznica studija – Martinu Biljan, Dinu Dehni Sow, Jelenu Graovac, Denis Kirinčić, Valentinu Lončarić, Jelenu Mesar, Ninu Sabo i Marinu Stanger, koje utjelovljuju ptice, u predstavi glumi Damir Urban kao Prometej i Nebojša Zelić kao Vlada, a svi su ispraćeni gromoglasnim aplauzima oduševljene publike.

Glazbene dionice uživo izvode Gorana Botić na violini, Marko Bradaschia na bubnjevima te Sandi Bratonja i Damir Urban na električnim gitarama. (Vanesa BEGIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter