Na Maloj ribarskoj akademiji obnavljat će se stara batana


Manifestacija "Ča ribari znaju" lokalne Turističke zajednice održava se u nedjelju u Fažani tijekom cijelog dana - od 7 do 24 sata. Program ujutro počinje turnirom u pecanju u organizaciji Sportskog ribolovnog društva Parangal iz Valbandona. Natjecanje za djecu od 6 do 16 godina održat će se na lukobranu, kod crvenog ferala, dok je nastup za odrasle revijalnog karaktera.

Ribarska fešta starta u 20 sati u sklopu koje će se održati i ocjenjivanje te proglašenje najboljih sardela koje je u svibnju solilo 120 učenika ovogodišnje Fažanske škole soljenja sardela. Dodjela nagrada je u 20 sati, a tko je propustio poduku 2. svibnja, mentori će i ovog putra prenositi znanja o spremanju ove delicije. Natjecanje u veslanju batanama pod nazivom Batana Cup, odnosno 9. memorijal Gina Tomašića počinje u 20 sati. Startna i ciljna linija nalazit će se između lukobrana i velikog mola. Podjela nagrada s Batana Cupa i turnira u pecanju slijedi u 21 sat.

U sklopu Male ribarske akademije sardela od fažanskih ribara moći će se naučiti izrada, krpanje pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova, korištenje raznih tradicijskih ribarskih alata, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. Posebnost ovogodišnje Ribarske akademije je obnavljanje stare drvene batane na rivi, a najmlađima će biti interesantno otkrivanje morskih tajna, odnosno prikaz živog svijeta fažanskog plićaka. Oni koji žele dobiti diplomu Male ribarske akademije, morat će i aktivno pohađati tečajeve, za što je potrebna prethodna prijava TZ Fažana.

Na rivi će biti organiziran prikaz fažanskih ribarnica 30-ih godina prošlog stoljeća i prodaja svježih i slanih sardela pod nazivom "Ribarnica kod Paola i Nine", a održavat će se i kreativne radionice za djecu te predstava "Sardele iza paravana". Nudit će se razna jela od sardela, a u zabavnom programu nastupit će klapa Opatija, Erik Baliju i duo Emanon. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter