Na ljetovanju s bebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cim pocnete pakirati stvari za ljetovanje, shvatit cete da kolica, kahlica i ostatak obvezne opreme zauzima toliko mjesta da ce sve ostalo trebati svesti na minimum. Odaberite stoga nešto prakticne obuce i odjece koja se lako pere, brzo suši i po mogucnosti dobro izgleda bez glacanja.

Ponesite i malo djecjih igracaka, kao i uobicajene stvarcice za uspavljivanje poput omiljene dekice ili jastuka. U prirucnoj ljekarni trebalo bi se naci sredstvo za suncanje sa što vecim zaštitnim faktorom (od UVA i UVB zracenja), pokoje sredstvo za tretiranje posjekotina i rana, za prevenciju uboda komaraca i drugih insekata, kao i nešto što ce pomoci ako do uboda ipak dode, zatim lijekovi koji pomažu kod najcešcih djecjih zdravstvenih tegoba - povišene temperature, blage dehidracije i proljeva.

Bez obzira na to što ce vecina obitelji ljetovanje provesti bez posjeta lijecniku, raspitajte se po dolasku na odredište o tome gdje je najbliži lijecnik, kakvo mu je radno vrijeme, kao i o najbližoj lokaciji hitne pomoci.

Što se dnevnog rasporeda tice, mala djeca bi svakako tijekom dana trebala spavati, a to ce ujedno biti vrijeme kad cete se vi moci odmoriti ili posvetiti svojim hobijima. Kolikogod se klinci opirali dnevnom odmoru, manje su nervozni i razdražljivi ako spavaju tijekom dana. Kako je ljeti dugo dan, a zna biti i prilicno vruce, vecina djece zaspat ce kasnije nego inace, što je u redu, ali djeca ce to moci podnijeti samo ako se tijekom dana odmaraju.

Nemojte zaboraviti da je djecja koža osjetljiva te pazite da izlaganje suncu bude umjereno i postupno. Ako tijekom godine pazite kako se dijete hrani, nema razloga da na odmoru robujete kuhanju. Sjetite se svih zdravih i ukusnih jela, baziranih na ljetnom obilju voca i povrca, koja se brzo pripremaju.

Jedite puno ribe i salata, a savjetujemo i da promijenite raspored obroka: oko vrelog podneva pojedite nešto lagano, a glavni obrok neka bude predvecer. Neka za stolom budu svi clanovi obitelji što je cešce moguce, posebno ako za to zbog poslovnih obveza nemate cesto priliku tijekom godine.

Ljetovanje u manjim društvima (2-3 para s po jednim ili dvoje djece) odlicna je opcija, jer ce i veliki i mali imati društvo. Kad vas je više, lakše je napraviti raspored i za cuvanje djece i za zabavu, pa cete tako svi dobiti dovoljno prilike i za jedno i za drugo.


Podijeli: Facebook Twiter