Na ljetovanje u prošlost s Vojvođanima

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

„Ala smo se naodmarali...“ naziv je zanimljive izložbe otvorene preksinoć u Pomorskom i povijesnom muzeju Istre u kojem će se moći razgledati četiri mjeseca. Naziv izložbe ima dodatak „Omiljena mjesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i tijekom 20. stoljeća“, nastala je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a njene autorice Milkica Popović i dr. Agneš Ozer otvorile su i ovo pulsko predstavljanje koje doduše nije preneseno u cijelosti u prostor PPMI-ja. Ozer je i direktorica Muzeja Vojvodine, kazala je kako je ova izložba imala za cilj prikazati društveni, pa i privatni život Vojvođana i da govori o svim onim zemljama, krajevima, gradovima, toplicama, rijekama, jezerima i morima koja su za njih bila turistička destinacija.

Na stanici u Puli…

- Ako izbliza pogledate ovu izložbu, zaključit ćete da ona govori koliko o nama, toliko i o vama, i o našim zajednički provedenim trenucima. Skloni smo tvrditi da su Istrani i Vojvođani slični, a nas dvije autorice sklone smo nakon postavljanja ove izložbe da to i potvrdimo. Slični smo jer smo voljeli i volimo ljeta i imamo uspomene na zajednički provedene trenutke, kazala je Ozer koja se podsjetila da je i slavni panonski mornar Đorđe Balašević jednu pjesmu započeo sa stihom „Na stanici u Puli, pod vrelim suncem leta“, pa je tako na stanicu u Puli stigla i ova izložba. Poručila je svima da pogledaju izložbu jer će se možda pronaći na nekoj od fotografija, dodavši „ako je tako, onda smo napravili dobar posao“.

Da su Vojvođani oduvijek vrlo rado boravili na Jadranu, a posebno u Istri, istaknula je i Milkica Popović. „Nakon višegodišnjeg istraživanja u muzejima i arhivima na području Vojvodine, prikupili smo veliki broj eksponata koji najbolje govore o razvoju turizma u periodu od druge polovice 19., pa do 80-ih godina prošlog stoljeća“, kazala je Popović objasnivši da je ova izložba čije je vizualno rješenje dao mr. Darko Vuković postavljena u Muzeju Vojvodine u svibnju te je izazvala veliki interes javnosti.

- Na izložbi možemo pratiti kako se javila i razvijala svijest o potrebi čovjeka da putuje i upoznaje nove krajeve pa se u prvoj polovici 19. stoljeća išlo na izlete u prirodu, kao i na obližnje rijeke i jezera. Promjena zdravstvenih shvaćanja o moru kao lječilištu utjecala je na sve brojnije odlaske na ljetovanja, posebno između dva rata. Nakon Drugog svjetskog rata putovanja iz osobnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i svih slojeva stanovništva, rekla je Popović.

Istarski spomenar

Posjetitelji će se na izložbi imati prilike upoznati s načinom odmaranja u prošlosti kroz mnoštvo fotografija i muzejskih eksponata, tu su segmenti posvećeni odmoru u planinama, rijekama i jezerima, kupalištima na Jadranu i lječilištima, a dodatak pulskoj izložbi je album „Istarski spomenar“ sa starim fotografijama iz Istre - Rovinja, Pule itd., fotografijama snimljenima na nekim poznatim kupalištima pa postoji mogućnost da se netko na njima prepozna. Tu su i kupaći kostimi, pa koferi s kojima se putovalo na more, pa turistički vodiči i stare razglednice te stari filmovi s godišnjih odmora, a atmosferu naglašavaju i stari šlageri koji se čuju iz zvučnika.

Izložba je nastavak suradnje dvaju muzeja, a otvarajući izložbu ravnateljica Istarske razvojne agencije Aleksandra Vinkerlić najavila je Dane Vojvodine u Istri koji će se održati od 6. do 8. studenog u Puli. Prisutne su pozdravili i ravnatelj PPMI-ja Gracijano Kešac te zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter