Na listu plaćanja HZZO-a uvršteni EKG, UZV...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od primarne zdravstvene zaštite - obiteljskih liječnika, pedijatara i ginekologa, zdravstvena administracija očekuje da preuzmu i do 80 posto zdravstvene skrbi o građanima Hrvatske, čime bi se rasteretio skup bolnički sustav. To, naravno, treba poduprijeti i financijski. Prema novim ugovorima koje je HZZO nedavno ponudio obiteljskim liječnicima, povećan je broj dijagnostičko-terapijskih postupaka koji im se priznaju i plaćaju, ali Zavod može bilo kada jednostranom odlukom promijeniti vrijednost koeficijenta pojedinih postupaka i umanjiti prihode ordinaciji. Lani se to dogodilo bolnicama i srezalo im proračune.

Dr. Morena Butković, specijalistica obiteljske medicine iz Pule, članica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore, kaže da im je novi model ugovaranja omogućio bolje prikazivanje širokog spektra usluga koje pružaju svojim pacijentima: uz prve i kontrolne preglede, sada su im "priznate" i preventivne aktivnosti, praćenje kroničnih bolesnika, savjetovanje i bolesnika i njegove obitelji, telefonske konzultacije, psihološka podrška i drugo.

Na listu plaćanja, uz svakodnevna previjanja i davanja injekcija, uvršteni su i dodatni postupci kao što su EKG, spirometrija, holter tlaka, dijagnostički ultrazvuk ili fizikalna terapija za koje je potrebna dodatna medicinsko-tehnička oprema. A tehnička je opremljenost ordinacija izuzetno niska. Prema anketi Hrvatske liječničke komore, svega 60 posto ordinacija obiteljske medicine u primarnoj zaštiti posjeduje EKG, 16 posto spirometar, a četiri posto dijagnostički ultrazvuk. Plaćanje dodatnih postupaka, osim toga, ograničeno je i najviše može iznositi 140 posto mjesečne glavarine odnosno 160 posto za tzv. male timove, s manjim brojem osiguranika u skrbi. (Piše Duška PALIBRK)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter