Na listi za POS-ove stanove, ali banka ne da kredit!

POS-ove zgrade su "pod krovom", pitanje je tko će u njih useliti (Arhiva/S. Z. T.)
POS-ove zgrade su "pod krovom", pitanje je tko će u njih useliti (Arhiva/S. Z. T.)

U srijedu ili četvrtak održat će se još jedan, dodatni, krug odabira kandidata za POS-ove stanove u dvjema zgradama koje se grade u pulskoj Šijani. Naime, pojedini kupci koji su se našli na objavljenoj konačnoj listi nisu, uslijed gospodarske krize, uspjeli ispuniti bankarske preduvjete te su morali odustati od kupnje POS-ovih stanova.

- Izgradnja dviju zgrada s POS-ovim stanovima u Šijani jako dobro napreduje. Izgrađene su, kako se kaže, "do pod krov". Na žalost, iako su uvjeti banaka za kupnju ovih stanova povoljni, mnogima je bilo teško ispuniti preduvjete. Ljudi ipak traže načine da ispune te zahtjeve, ali neki su zbog njih morali i odustati od kupnje stana, rekao nam je gradski pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Prioritet na listi pri kupnji POS-ovih stanova imali su mladi i visokoobrazovani, a cijena od 895 eura po četvornom metru procjenjuje se još uvijek kao povoljna. No, značajne ekonomske promjene posljednjih godina mnoge su učinile kreditno nesposobnima bilo zbog smanjivanja plaća, otkaza ili pak sezonskog rada.

U Puli se ukupno grade dvije zgrade sa 65 stanova. Gradnja u Šijani počela je lani krajem svibnja. Rok za izgradnju je 16 mjeseci od početka gradnje, odnosno u listopadu/studenom ove godine. Međutim, već je krajem prošle godine istaknuto da izgradnja ide puno brže od planirane te da je čak moguće da do kolovoza radovi budu okončani. No, i dalje se traže obitelji koje će u njih u konačnici i moći useliti.

Prva POS-ova zgrada brojat će 37 stanova i imati 168 četvornih metara parkirno-garažnih mjesta, a druga 28 stanova i 272 kvadrata parkirno-garažnih mjesta. U budućnosti se planiraju izgraditi i vrtić i škola uz postojeće igralište, što bi upotpunilo sadržaje tog dijela grada. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter