Na listi HZZO-a još 25 lijekova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HZZO ce iduceg tjedna na listu lijekova uvrstiti 25 novih, inovativnih lijekova, koji ce se uglavnom naci na A listi, što znaci da ih pacijent ne treba posebno doplacivati, najavio je ministar zdravstva Darko Milinovic na okruglom stolu Zdravlje, lijekovi, etika u organizaciji Vecernjeg lista.

Za 11 novih proširit ce se lista posebno skupih lijekova, a medu njima ce se naci šest novih lijekova za lijecenje onkoloških bolesti, novi biološki lijek za reumatoidni artritis te lijek za hepatitis B koji su se dosad placali iz bolnickih budžeta.

- U zadnjih sedam godina na A listu uvršteno je 45 novih lijekova, a samo u zadnjih godinu dana cak 47 novih lijekova, pohvalio se Milinovic te istaknuo da je to, medu ostalim, omogucila i njegova reforma, odnosno financijska konsolidacija zdravstva.

Farmaceuti upozoravaju da se unatoc kracem postupku registracije lijekova za uvrštenje na listu HZZO-a ceka i po pet godina. Po rijecima ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa, taj je rok nedavno skracen na maksimalno 180 dana.

Da je niska cijena lijekova u Hrvatskoj jedna od glavnih prepreka za brži ulazak lijekova u Hrvatsku, upozorila je Nataša Klicko, predsjednica Hrvatske udruge inovativnih proizvodaca lijekova, no Milinovic porucuje da Hrvatska na lijekove vec troši 23 posto zdravstvenog budžeta, ili dvostruko više nego Austrija.

Igora Aurera, hematologa iz KBC-a Rebro, zasmetalo je što ministar lijecnike koji idu na kongrese o trošku farmaceuta proziva zbog korupcije te njegova najava da ce svim lijecnicima dati jednaku priliku na usavršavanje.

- Jedan profesor koji radi u bolnici mora ici na sve važnije kongrese, dok obiteljski lijecnici to ne moraju. Da nam hrvatska država to može platiti, kao što se to radi u Europi, ne bismo išli na kongrese o trošku farmaceuta, ustvrdio je Aurer.


Podijeli: Facebook Twiter