Na Linićevom stupu srama i Jovanovićevo ministarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaze li iz uređenih europskih zemalja ili daleke Kine, stranci u Hrvatskoj vrlo brzo zaborave na pravila i usvoje ležeran pristup kada je u pitanju plaćanje obveza državi. Dokazuje to i nova lista poreznih dužnika što ju je jučer objavila Porezna uprava. Za razliku od prve liste objavljene prije godinu dana, nova lista bogatija je za strance koji dolaze iz zapadnoeuropskih zemalja, ali i desetke državljana Kine koji su u Hrvatsku stigli u potrazi za poslom. Tako je na visokom 12 mjestu među dužnicima građanima Xuejun Xu koji državi na ime poreza i prireza porezu na dohodak duguje 9,1 milijun kuna. Internetska pretraga povezuje ga s poduzećem koje je u Hrvatskoj trgovalo kineskom robom.

Ostali njegovi sunarodnjaci duguju znatno manje iznose od po nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna i uglavnom je riječ o doprinosima. Većina njih ima prebivalište u hrvatskim gradovima, primjerice Rijeci, Ogulinu ili Zagrebu, ali za određeni dio njih porezna kao prebivalište navodi pokrajinu Zhejiang u Kini.

Među ukupno 92.095 poreznih dužnika, bilo da je riječ o tvrtkama, obrtima ili građanima, nalaze se i brojni stranci koji uglavnom državi duguju porez na promet nekretninama. Ima među njima građana Austrije, Njemačke, Mađarske, ali i drugih europskih zemalja. Neki od njih prebivalište imaju u Hrvatskoj, ali veliki broj kao adresu navodi neki europski grad. S obzirom na to da je njihov dug najviše do 20-ak tisuća eura, očito je riječ o kupovini kuća za odmor, a što je i vidljivo iz toga da se dug pojavljuje u jadranskim županijama.

Nova lista porezne uprave kraća je za 10.212 dužnika u odnosu na onu koja je objavljena prije godinu dana, no koliko je dug manji ne zna se jer jučer u Poreznoj upravi taj podatak nismo uspjeli dobiti. Prošle godine ukupan dug bio je gotovo 30 milijardi kuna, a prije tri mjeseca taj dug pao je na nešto manje od 23 milijarde kuna.

Ne treba se čuditi ni državljanima Hrvatske ni strancima što ne plaćaju obveze državi kada se na listi dužnika i dalje nalazi čak i jedno ministarstvo. Slavko Linić, ministar financija na stup srama stavio je ministarstvo svog stranačkog kolege Željka Jovanovića zbog 12,3 milijuna kuna duga za doprinose. Kako objašnjavaju iz tog ministarstva dug je nastao u ranijim godinama, odnosno u razdoblju od 2005. do 2012. godine, a riječ je o obaveznim doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi. (G. GALIĆ i J. MARIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter