Na Leron stiže 250 folkloraša iz šest država

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Prekosutra, u petak, 21. kolovoza, u Vodnjanu počinje 15. Leron kada će 250 folkloraša iz raznih zemalja predstaviti svoje plesove, glazbu, nošnju i običaje. Dvodnevni festival u organizaciji Zajednice Talijana iz Vodnjana i Talijanske unije ove godine okuplja deset grupa iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Kosova, Mađarske i Poljske.

Najboljima nagrada publike

Festival se otvara u 20 sati mimohodom sudionika od Doma mladih prema Narodnom trgu kroz Trgovačku ulicu. Na pozornici će u 21 sat nastupiti GF Gallesano (Galižana), KUD Židan Parazol (Ljubljana), GF Lis Zirandulis di Nimis (Udine), KUD Plesarin (Rovinj) i mađarski Soprom folkdance group (Soprom).

U subotu će se na istom mjestu i u isto vrijeme publici predstaviti KUD Filipovčice Komletinci (Otok), poljski Zespol Piesni i Tanca Kalina (Wroclaw), Ensemble Lidhja e Prizrenit (Prizren), GF I figli di Lauro (Lauro di Sessa Auronica) i GF Comunita' degli Italiani di Dignano (Vodnjan). U 23 sata predviđeno je nagrađivanje najbolje grupe po ocjeni publike. Nagrada je leron u keramici, rad Igora Fabrisa, nastavnika keramike u vodnjanskoj Zajednici Talijana.

Tradicija i globalizacija

U subotu u 10 sati vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović će primiti sudionike ovogodišnjeg Lerona. Nakon toga u 11 sati u Zajednici Talijana održat će se, kao i lani, okrugli stol pod nazivom "Očuvanje tradicije, običaja i nošnji u vrijeme globalizacije". Tada će izlagati predstavnici svih folklornih skupina prisutnih na Leronu, a s obzirom na multinarodni karakter osigurat će se prijevod. U 19.30 sati predviđena je svečana misa u župnoj crkvi svetog Blaža. Predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci kaže kako im Leron otvara mogućnost povezivanja s drugim krajevima te da su između dva Lerona nastupili u Slovačkoj. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter