Na Labinštini 800 ljudi bez tekuce vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan do dva posto domacinstava na Labinštini nije prikljuceno na vodovodnu mrežu, što znaci da još oko 800 osoba koristi vodu koju hidroforima crpi iz bunara ili rezervoara.

Oko 70 posto od tog broja žitelji su opcine Pican, a samo na Svetoj Katarini živi 60 posto ili njih 500-tinjak. Ovo podrucje se u praksi naziva «iznad kote 300» jer se nalazi na nadmorskoj visini vecoj od 300 metara. Zbog manjih troškova izgradnja vodovodne mreže ovdje je prepuštena Vodovodu Buzet. Do te nadmorske visine cijevi polaže, kao i na cijeloj Labinštini, Vodovod Labin.

Problem nedostatka prikljucaka na vodovodnu mrežu Pican kontinuirano rješava vec godinama. Opcina je ove godine u tu svrhu izdvojila 800 tisuca, buzetski vodovod 500 tisuca kuna, a labinski 1,6 milijuna kuna. Labinjani ce taj iznos utrošiti u polaganje 2,5 kilometra cijevi ili gradnju pola magistralnog cjevovoda od Oršanica do Gologorickog dola u opcini Cerovlje, buduci da su preuzeli obvezu izgradnje mreže do kote 300 u toj i opcini Gracišce. Iz tako postavljene «kralježnice» izvuci ce se krakovi prema istocnom dijelu Picanštine, Grobniku i Krbunama.

Opcina Raša druga je po broju žitelja bez prikljucka. U selima Crni, Drenje i Ravni ima ih ukupno 130, ali problem je veci jer se radi o obalnom, turistickom podrucju u kojemu se u sezoni broj korisnika najmanje udvostrucuje. Plan je da se ove godine izgradi pola linije tj. položi 2,5 kilometara cijevi bez pratecih vodosprema, za što je opcina izdvojila 2 milijuna kuna, ali projekt ovisi o tome hoce li država dostaviti obecanih 5 milijuna i županija pola milijuna kuna.

Grad Labin vodovodne prikljucke nema u Barticima i na Gori Glušici, u svojim gorskim dijelovima na nadmorskoj visini izmedu 400 i 500 metara. Statistika kaže da ondje živi 109 osoba. Za njihovo spajanje na mrežu postoji projekt i lokacijska dozvola. Na Kršanštini izvan sustava su Zankovci s svojih 10-ak žitelja, a Sv. Nedelja je u potpunosti pokrivena vodovodnom mrežom.

Biti umrežen ne znaci uvijek imati zadovoljavajuce napajanje, pa su poboljšanja i zamjene dotrajalih dijelova sustava sastavni dio investicijskog plana svakog vodovoda. Drastican promjer su Kokoti u Raši, koji se nalaze iznad izvora Fontegaja iz kojega se vodovod napaja, a muku muce s nedovoljnim pritiskom u cijevima. Rješavanju tog problema Vodovod Labin namijenilo je 500 tisuca kuna.

U opcini Sv. Nedelja poboljšanja ce biti izvedena na Štrmcu, u Šumberu, Industrijskoj zoni Dubrova i sjedištu Nedešcini gdje ce nogometno igralište biti povezano s javnom slavinom. Kršan iz proracuna investira 412 tisuca kuna u nastavak zamjene azbestnih cijevi na trasi Plomin - Kršan.

Labin namjerava izraditi kružni tok na raskrižju prema Koromacnu i kod Groblja, što iziskuje i premještanje vodovodnih cijevi. Ogranak ce dobiti naselje Vlastelini, a imovinsko pravni odnosi rješavat ce se za ogranak u Salakovcima i vec postojeci Boljevici - Mali Kosi - Kosi.

Vodoopskrbu grada u buducnosti ce poboljšati nova vodosprema Brdo kapaciteta cetiri tisuce kubika, a od tog je projekta ove godine u planu otkup zemljišta.


Podijeli: Facebook Twiter