Na Kubi testirali cjepivo protiv AIDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeci kubanski biotehnolozi uspješno su testirali cjepivo protiv AIDS-a na miševima i spremni su uskoro poceti testiranje i na ljudima, objavio je u ponedjeljak vodeci istraživac na biokonferenciji u Havani.

"Novo pokusno cjepivo za AIDS vec je uspješno testirano (na miševima) i sad pripremamo veoma maleno strogo kontrolirano klinicko ispitivanje" na HIV-pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovalu stadiju bolesti", rekao je istraživac Enrique Iglesias.

Iglesias je na celu ekipe strucnjaka koji razvijaju novo cjepivo u Centru za biotehnološki i genetski inženjering (CIGB) izjavio je to na medunarodnoj konferenciji o biotehnologiji koja je u ponedjeljak pocela u Havani.

Rekao je da je cjepivo TERAVAC-HIV-1 napravljeno od rekombiniranih bjelancevina kojima se želi "izazvati stanicna reakcija na virus (HIV-a)". Iako uzbuden zbog ostvarenoga napretka, kubanski je znanstvenik ipak naglasio kako treba umanjiti prevelika nadanja u skoru proizvodnju dugoocekivana uspješna cjepiva za AIDS.

"Zasad je bilo više od stotinu klinickih testiranja (na ljudima)" na Kubi i u drugim zemljama, "i sva su se pokazala neuspješnima".

Kuba, jedina jednostranacka država pod komunistickom vlašcu u objema Amerikama, troši na godinu više od dvjesto milijuna dolara na prevenciju AIDS-a i na programe skrbi, a besplatno je i lijecenje antiretrovirusnim lijekovima od kojih su neki i proizvedeni na Kubi.

CIGB okuplja više od dvadeset istraživackih jedinica u zapadnome dijelu Havane. Taj je centar izvor važnih kubanskih izvoznih proizvoda, biotehnoloških proizvoda poput cjepiva i lijekova.

Kuba u godini izveze tih proizvoda u vrijednosti od cetiri stotine milijuna dolara i oni su, nakon nikla, druga izvozna grana te karipske zemlje.

Otprilike šest stotina znanstvenika iz 38 zemalja sudjeluje na konferenciji u Havani, a medu njima je i americki kemicar Nobelovac Peter Agre koji je i lijecnik i molekularni biolog.


Podijeli: Facebook Twiter