Na Kubi privedeni deseci disidenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanske vlasti privele su desetke disidenata u nedjelju, nekoliko sati prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame koji će posjetom Havani označiti "nepovratno" otvaranje Sjedinjenim Državama prema bivšem neprijatelju iz Hladnog rata.

Obama je u nedjelju oko 18.30 po srednjoeuropskom vremenu poletio prema Havani u povijesni trodnevni posjet, javlja AFP, a slijetanje u zračnu luku Jose Marti kod Havane predviđeno je oko 22 sata.

Više desetaka aktivista disidentskog pokreta Dame u bijelom i njihovi simpatizeri privedeni su u nedjelju nakon tradicionalne procesije u Havani, nekoliko sati prije dolaska američkog predsjednika.

Članovi te organizacije supruga bivših političkih zatvorenika prošli su u povorci blizu jedne crkve u Havani tražeći više poštivanja ljudskih prava na otoku. Kao i gotovo svake nedjelje većina prosvjednika privedena je po završetku prosvjedne šetnje, javlja AFP.

Policajci na licu mjesta nisu željeli objašnjavati razloge uhićenja. Većina prosvjednika je oslobođena nakon nekoliko sati.

Među uhićenima je i Berta Soler, čelnica pokreta Dame u bijelom kojemu  je Europski parlament 2005. dodijelio nagradu Saharov.

Soler je pozvana na susret s predsjednikom Obamom predviđen u utorak u sklopu njegova sastanka s predstavnicima civilnog društva. Prije prosvjeda Soler je rekla kako još nije odlučila hoće li se odazvati pozivu.

"Ustvrdili ste da nećete posjetiti Kubu ne bude li napretka u poštivanju ljudskih prava, a to se nije dogodilo", rekla je Soler na račun američkog predsjednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter