Na Kubi oslobodeno više od 2.500 zatvorenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 2.500 kubanskih zatvorenika pušteno je u posljednjih nekoliko dana iz zatvora u okviru najavljene amnestije, prije posjeta pape Benedikta XVI. u proljece iduce godine, izvijestile su lokalne grupe za obranu ljudskih prava.

Kubanski predsjednik Raul Castro prošli je petak najavio pomilovanje gotovo 3.000 zatvorenika, medu kojima i 86 stranaca te potvrdio da želi "polagano" promicati reformu zakona o emigraciji koji bi ublažio ogranicenja za putovanja, koja za Kubance traju pola stoljeca.

Castro je pojasnio kako je rijec o "humanitarnom potezu" te je istaknuo da se pritom vodilo racuna o predstojecem posjetu Pape Kubi, ali i o zahtjevu za oslobodenjem iz zatvora koji su uputili visoki dužnosnici Rimokatolicke crkve na Kubi te rodbina zatvorenika.

Medu gotovo 3.000 osudenika je 86 stranaca iz 25 zemalja, a medu njima i 13 žena, osudenih zbog zlocina pocinjenih na Kubi, rekao je Castro.

Voditelj neovisnog Kubanskog povjerenstva za ljudska prava, Elizardo Sanchez, za Reuters je izjavio kako je oslobodeno više od 2.500 zatvorenika iz raznih pokrajina te da je proces u tijeku. Pohvalio je puštanje zatvorenika, dodavši kako je ipak rijec o ogranicenom potezu, s obzirom na to da se u kubanskim zatvorima, kako je istaknuo, trenutacno nalazi izmedu 70.000 i 80.000 zatvorenika.

Oslobodenje iz zatvora ne odnosi se na Amerikanca Alana Grossa, cija osuda u ožujku na 15 godina zatvora predstavlja veliku prepreku za poboljšanje odnosa izmedu SAD-a i Kube. "Alan Gross nece biti na popisu oslobodenih", rekla je jedna visoka dužnosnica ministarstva za Sjevernu Ameriku, nekoliko minuta nakon objave amnestije.

Amerikanci su izrazili duboko razocaranje zbog cinjenice da kubanske vlasti nisu odlucile iskoristiti priliku i u taj humanitarni potez ukljuciti i Grossa, zatvorenog jer je židovskoj zajednici na otoku postavljao opremu za pristup internetu u okviru americkog programa za promoviranje demokracije na Kubi.


Podijeli: Facebook Twiter