Na Kronplatzu se od danas skija

Pogled s vrha Kronplatza na stazu Pre da Peres (C. B. G.)
Pogled s vrha Kronplatza na stazu Pre da Peres (C. B. G.)

Prvi put u svojoj povijesti poznato talijansko skijalište Plan de Corones - Kronplatz u talijanskoj regiji Južni Tirol - Alto Adige otvara već polovicom studenog skijaške staze i žičare. Doduše radit će jedna staza i to ona crne markacije pod nazivom Pre da Peres. Staza se otvara u 8 sati i već su najavljeni dolasci nekoliko trening skupina, govori nam direktor žičara Sdkirama Kronplatz Andrea del Frari.

Staza Pre da Peres se nalazi na prijevoju Furcia - Passo Furcia na 1.600 metara nadmorske visine, a sami vrh staze je na 2.200 metara nadmorske visine. Ova je crna staza jedna je od ukupno pet crnih staza na Kronplatzu (Black five) na kojoj se održavaju treninzi skijaških natjecatelja pa i onih koji se nadmeću u Svjetskom kupu. Naše proslavljene skijašice Janica Kostelić i Ana Jelušić ne jednom su na ovoj padini imali treninge slaloma i veleslaloma.

- Povoljni vremenski uvjeti i niske temperature omogućile su nam da proizvedemo dovoljnu količinu snijega na ovoj stazi, ali i na drugim stazama. Očekujemo da ćemo iduće subote otvoriti sve staze i tima službeno započeti ovu skijašku sezonu. Usto pripremamo stazu Erta u San Vigiliju na kojoj će se po prvi put u našoj povijesti održati ženska utrka veleslaloma u Svjetskom kupu. Na toj smo stazi već nekoliko godina održavali utrke Europa kupa, ali nikada nismo uspjeli dobiti organizaciju jedne utrke Svjetskog kupa. Gledajući vremensku prognozu sasvim je sigurno da će gotovo svih 110 kilometara skijaških staza iduće subote biti otvorene za skijaše, izjavio je Del Frari.

Osim Kronplatza, inače jedno od najomiljenijih skijališta za Hrvate i Istrijane, staze se zasnježuju i na nama bližim skijalištima. Tako se snijeg "puca" na slovenskom Krvavcu, u talijanskom Tarvisiju, Zoncolanu, Piancavallu i Sextenu. Sva ta skijališta će biti spremna početkom prosinca. Voditelj sustava uspinjača na skijalištu Zoncolan kod Racascletta Imler Casanova nam je rekao da je plan otvaranja tog skijališta 8. prosinca. Passo Monte Croce iz među regija Veneto i Alto Adige, točnije između Sappade i Sextena je svoje dvije staze otvorio u ponedjeljak i na njima se već održavaju treninzi, kažu u koncernu Dolomiti di Sesto. Valja napomenuti da je ovih dana radila i pokretna traka na Platku gdje je palo skromnih 25 centimetara snijega. No, na žalost već danas se očekuju visoke temperature koje će vrlo vjerojatno polako rastopiti bijeli pokrivač. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter