Na Krimu ubijen ukrajinski vojnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski vojnik ubijen je u utorak u ukrajinskoj vojnoj bazi blizu Simferepolja kada je ona napadnuta, izvijestio je vojni glasnogovornik. Vladislav Seleznjov je za Reuters rekao u telefonskom razgovoru s Krima kako je jedan ranjeni vojnik podlegao ozljedama, a u pucnjavi je ranjen i jedan satnik. Seleznjov je također kazao kako još nije poznato tko su napadači, no opisao ih je kao "nepoznate vojne snage pod punom ratnom spremom i zamaskiranih lica".

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u utorak je izjavio da je sukob na Krimu, koji je sada pod ruskom kontrolom, ušao u vojnu fazu te je optužio Rusiju za "ratni zločin" zbog pucanja na ukrajinske vojnike.

"Sukob iz političkog prelazi u vojni zbog ruskih vojnika", rekao je na sastanku u ukrajinskom ministarstvu obrane. "Danas su ruski vojnici počeli pucati na ukrajinske vojnike, a to je ratni zločin bez zastare."

Jacenjuk je ukrajinskom ministru obrane naredio da sazove sastanak s kolegama iz Britanije, Francuske i Rusije, potpisnicima Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. kojim se jamči da će ukrajinske granice biti kako bi se spriječilo "zaoštravanje sukoba". Ranije je vojni glasnogovornik izvijestio da je u pucnjavi na vojnu bazu u predgrađu Simferopolja ranjen jedan časnik, no da nije jasno tko stoji iza tog incidenta.

Ukrajinskim vojnicima dozvoljeno korištenje oružja

Ukrajinskim vojnicima na Krimu u utorak je dozvoljeno korištenje oružja, nakon napada na postrojbu u Simferopolju u kojem je jedan vojnik izgubio život, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

"Da bi zaštitili živote naših vojnika, ukrajinskim vojnim postrojbama na Krimu dozvoljena je upotreba oružja", priopćilo je ministarstvo. Do sad su ukrajinski vojnici bili upozoreni da ne odgovaraju na provokacije ruskih snaga, koje su prije dva tjedna zauzele Krim. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter