Na Krimu 93 posto birača za pripajanje Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Birači na Krimu u nedjelju su na referendumu poduprli pripajanje toga ukrajinskog poluotoka Rusiji, što izaziva duboki razdor između Rusa i Zapada. "93 posto stanovnika Krima izjasnilo se za pripojenje Rusiji, a sedam posto za autonomni status Krima u okviru Ukrajine", pokazuju preliminarni rezultati što su ih objavile separatističke vlasti Krima.

Separatistički predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov odmah je pozdravio "povijesnu" odluku. "Hvala svima koji su sudjelovali na referendumu i odlučili. Danas smo donijeli jako važnu odluku koja će ući u povijest", napisao je Aksjonov na društvenoj mreži Twitter.

Kao što se predviđalo, Bijela kuća odmah odbacila referendum. Referendum koji separatističke vlasti i Moskva predstavljaju kao ispit demokracije, odvijao se u nazočnosti tisuća ruskih vojnika koji posljednja dva tjedna kontroliraju regiju uz separatističke milicije.

Europska unija je u nedjelju službeno osudila referendum na Krimu, ocijenivši ga "bespravnim i protuzakonitim" i najavila da će u ponedjeljak odrediti sankcije.

"Referendum je bespravan i protuzakonit i njegov rezultat neće biti priznat", izjavili su predsjednici Europskog vijeća i komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso u zajedničkom priopćenju. Europjani drže da se to izjašnjavanje kosi s ukrajinskim ustavom i međunarodnim pravilima. "Ministri vanjskih poslova će u ponedjeljak razmotriti stanje u Bruxellesu i izjasnit će se o dodatnim mjerama sukladno deklaraciji šefova država i vlada od 6. ožujka", stoji u priopćenju.

Rusija: Dogovor s Kerryjem

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da se se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry u nedjelju suglasili da traže rješenje krize u Ukrajini potičući ustavne reforme u toj zemlji.

Nisu objavljene pojedinosti o reformama, no objavljeno je da će reforme biti u prihvatljivom obliku i da će se voditi računa o interesu svih ukrajinskih regija. Washington još nije potvrdio informaciju.

U drugome telefonskom razgovoru u posljednja dva dana Lavrov je pozvao Kerryja da upotrijebi utjecaj SAD-a kako bi se kijevske vlasti potaknule da prestanu provoditi bezakonje protiv rusofonog stanovništva.

SAD: Ne prihvaćamo referendum

Sjedinjene Države u subotu su poručile Rusiji da neće prihvatiti ishod referenduma održanog na Krimu te i dalje inzistiraju na tomu da Moskva pronađe političko rješenje problema, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Kerry je pozvao Rusiju da podupre ustavne reforme u Ukrajini koje bi omogućile da se zaštite prava manjina u toj zemlji, rekao je neimenovani dužnosnik prepričavši dijelove telefonskog razgovora između Kerryja i Lavrova. Kerry je također kazao kako Rusija mora povući svoje trupe u vojne baze te je izrazio zabrinutost zbog jučerašnjih ruskih vojnih aktivnosti u ukrajinskoj regiji Herson, kao i zbog nastavka provokacija u istočnoj Ukrajini.

Problem krize na Krimu česta je tema razgovora dvojice čelnika u zadnje vrijeme, a u petak su joj u Londonu posvetili šest sati.

Bijela kuća upozorila je u nedjelju ruskoga predsjednika Vladimira Putina da će službena Moskva trpjeti sankcije i međunarodnu izolaciju koja će naštetiti ruskom gospodarstvu, jer se Washington ne slaže s referendumom na Krimu u Ukrajini, a ne može ga spriječiti.

Danas krimski glasači pod nadzorom ruskih snaga odlučuju hoće li se odcijepiti od Ukrajine i priključiti Rusiji. Očekuje se da nedjeljni referendum prođe s lakoćom, a republikanski kritičari predsjednika Baracka Obame optužuju američke vlasti za slabost u ukrajinskoj krizi te traže odlučniju američku akciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter