Na Krasu ce cvasti poduzetništvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecka tvrtka Project Management Consulting nedavno je izradila gospodarski program poslovne zone Kršan, cime je prica oko ove nerijetko spominjane želje lokalnih politicara pomaknuta s mrtve tocke.

Program ce poslužiti kao osnova za izradu urbanistickog plana oko devet hektara velike zone na Krasu (s lijeve strane glavne prometnice prema Cepicu, gledano iz smjera Vozilica), lokaciji prostornim planom predvidenoj za tu namjenu.

Dvadesetak lokalnih poduzetnika, mahom iz uslužne i zanatske branše, iskazalo je interes za parcele na Krasu.

- Ocekujemo, naravno, i otvaranje novih manjih obrta - vjerujemo da ce sve rezultirati smanjivanjem nezaposlenosti. Veci investitor ne dolazi u obzir, kategorican je Valdi Runko, nacelnik opcine Kršan.

Priznao je da ga na oprez s takvim ulagacima tjeraju problemi oko Rockwoolovog proizvodnog pogona iz susjedne opcine Pican. Najavljuje da ce se o pokretanju izrade urbanistickog plana zone odlucivati na iducoj sjednici Opcinskog vijeca.

Opremanje kompletne zone - koja bi, kako procjenjuje, mogla udomiti do 30-ak privrednih subjekata - stajalo bi oko šest milijuna kuna. Nacelnik racuna i na pomoc Županije te Ministarstva gospodarstva, ali i samih poduzetnika.

- Ici cemo korak po korak - isprva riješiti nužne potrebe, a kasnije infrastrukturu graditi ovisno o zahtjevima. Realizacija ce ipak umnogome ovisiti o punjenju opcinskog proracuna, odnosno, u konacnici, o proizvodnji HEP-a, koja 90-postotno odreduje ostvarenje našeg budžeta, dodaje.

Runko je isticao da je Opcina zbog višemjesecnog zastoja, odnosno remonta elektrani, ostala bez oko cetiri milijuna na racun tzv. ekološke rente (koja se obracunava prema proizvodnji). Poslovna zona spominjala se kao rješenje za amortiziranje takve ovisnosti.

- Sa zonom cemo biti neznatno manje ovisni o termoelektranama, ocjenjuje Runko. Kaže da ce izgradnja zone povuci razvoj poduzetništva, te ocekuju vece prihode od poreza. Opcini bi se ulaganje vratilo i prihodom od prodaje parcela.


Podijeli: Facebook Twiter