Na Kosovu poceo srpski referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbi sa sjevera Kosova poceli su u utorak glasovati na spornom referendumu na kojemu se izjašnjavaju o ustupcima prema Kosovu na koje je Beograd pristao pod pritiskom Europske unije.

Više od 35.000 biraca u cetirima opcinama sa srpskom vecinom na sjeveru Kosova pozvano je da s 'da' ili 'ne' odgovori na pitanje: "Prihvacate li institucije takozvane Republike Kosova?"

Izjašnjavanje ce se nastaviti i u srijedu. Referendum je poceo dva dana uoci cetvrte obljetnice proglašenja neovisnosti Kosova, 17. veljace 2008., koju Srbi na Kosovu i u Beogradu ne žele priznati.

Srbijanski predsjednik Boris Tadic nedavno je ovaj referendum ocijenio neustavnim. "Referendum može samo pridonijeti produbljivanju krize. Prije svega, nije u skladu s ustavom" Srbije, kazao je Tadic.

Na Kosovu, s dva milijuna stanovnika, trenutacno živi oko 120.000 Srba, medu kojima 40.000 na sjeveru, uz granicu sa Srbijom. Srbi s juga, koji žive u enklavama okruženim albanskom vecinom, ne sudjeluju na referendumu.

Referendumu se protive predstavnici medunarodne zajednice na Kosovu i vlasti u Prištini i navode da on nece imati nikakvih pravnih posljedica. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter