Na koga racunati nakon punoljetnosti?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi koji izlaze iz sustava skrbi posebno su osjetljiva socijalna skupina pa bi u prvim mjesecima samostalnog života trebali dobiti dodatnu podršku, receno je na jucerašnjem susretu mladih iz djecjih i odgojnih domova i udomiteljskih obitelji te predstavnika nadležnih institucija.

Susret, održan u hotelu Riviera, okupio je dvadesetak mladih iz Istre koji su netom izašli ili se pripremaju za izlazak iz institucija ili udomiteljskih obitelji, kao i desetak predstavnika institucija koje mogu utjecati na njihov život - Grada Pule, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Zavoda za zapošljavanje…

Suncana Kusturin, socijalna radnica iz udruge Igra, koja je zajedno s Forumom za kvalitetnije udomljavanje djece organizator ovog susreta, rekla je da su mladi nakon 18. godine prisiljeni izaci iz domova, a ako studiraju mogu ostati u stambenim zajednicama, no tek odredeno vrijeme. Dosadašnja istraživanja pokazuju da mladi tada nailaze na brojne probleme, kao i ostala mladež, no s tom razlikom da cesto imaju osjecaj da su prepušteni sami sebi i da nemaju na koga racunati.



- Teško im je naci posao, a kada ga i nadu cesto ga mijenjaju i najcešce nisu prijavljeni. Velik im je problem i samoca, jer odjednom ostaju sami, nakon što su godinama živjeli okruženi velikim brojem ljudi, pojašnjava Kusturin. Iako su, dodaje, potrebe ove grupacije mladih prepoznale mnoge Vladine i nevladine institucije, cesto dolazi do preklapanja, ali i velikih nedostataka u uslugama koje bi zadovoljavale njihove potrebe, a informacije o mogucoj pomoci cesto im nisu dostupne pa je oni ni ne zatraže.

Rad u grupama na temu problema i potreba mladih nakon što izadu iz institucija, kao najcešce je probleme iznjedrio onaj s gubljenjem stecenih prava, strah od prepuštenosti samima sebi, naglo odvajanje koje rezultira samocom, nedostatak informacija o mogucoj pomoci, kao i vještina za kvalitetnu organizaciju vremena, nerazvijenost prehrambenih navika, vještina nabave i pripreme hrane te opasnost od ukljucivanja u loše društvo.

- Osnovna ideja ovoga susreta, koji je vec održan u Zagrebu, a bit ce organiziran i u Splitu i Osijeku, jest dobiti uvid u stvarne potrebe mladih, nakon cega ce se rezultati objediniti u dokumentu "Smjernice za zadovoljavanje potreba mladih koji su izašli iz sustava skrbi", ne bi li se buduce politike kreirale u skladu sa stvarnim potrebama mladih i u suradnji s njima, zakljucila je Kusturin.


Podijeli: Facebook Twiter